eniyitakimlar.blogspot

Image Hosted by ImageShack.us

29 Kasım 2008 Cumartesi


Zinédine Zidane, (d. 23 Haziran 1972, Marsilya-Fransa). Gerçek adı Yezid Zeynüddin bin İsmail Zidane olan, Cezayir asıllı Fransız futbolcu. Kendisi Müslüman bir Berberi'dir.

Futbol Kariyeri [değiştir]

Futbol hayatına Cannes kulübünde başlayan Zidane ordan Bordeaux'ya transfer oldu. Bordeaux'da başarılı futboluyla dikkat çeken Zizou 1996 yılında 40 Milyon £ karşılığında Juventus'a transfer oldu.

Juventus'taki başarılı futbolunu milli takıma da yansıtan Zidane Fransa'nın FIFA Dünya Kupası'nı kazanmasında büyük pay sahibiydi. Finalde attığı 2 kafa golü kupaya Fransa'ya getirdi. O yıl FIFA tarafından Dünya'nın En İyi Futbolcusu Ödülüne layık görülen Zidane 2000 yılında ülkesinin Avrupa Şampiyonluğu'na uzanmasında gene büyük rol oynadı. Bu başarılarından dolayı 2. kez Dünya'nın En İyi Futbolcusu seçildi. 2001 yılında Juventus'tan 64 milyon $ karşılığında Real Madrid'e transfer oldu. İlk gittiği sezonda takımı Real Madrid ile Şampiyonlar Ligi kupasını kazandı. Finalde Bayer Leverkusen'e attığı güzel gol UEFA'nın sitesinde jenerik oldu. 2002/2003 senesinde Real Madrid'le İspanya Ligi Şampiyonluğu yaşayan Zizou, aynı yıl FIFA tarafından 3.kez Dünya'da Yılın Futbolcusu unvanını kazandı.

Dünyanın' gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olan Zidane özel haytındaki modern, çağdaş, saygılı ve düşünceli bir kişiliğe sahip olmasına rağmen 2006 FIFA Dünya Kupası`nda final maçında Marco Materazzi`ye kafa atarak kırmızı kartla oyundan atılmıştır.Ve dünya kupasından önce aldığı karar gereği kariyerine son noktayı koymuştur.

Kazandığı Başarılar

* FIFA Dünya Kupası

Şampiyonluk: 1998
Katıldıkları: 1998, 2002, 2006

* Avrupa Futbol Şampiyonası

Şampiyonluk: 2000
Katıldıkları: 1996, 2000, 2004

Juventus ile:

UEFA Süper Kupa: 1996
Kıtalararası Kupa: 1996
Serie A Şampiyonluğu: 1996


Real Madrid ile:

UEFA Şampiyonlar Ligi: 2001/2002
Kıtalararası Kupa: 2002
La Liga Şampiyonluğu: 2002/2003
UEFA Süper Kupa: 2002
İspanya Süper Kupası:


Kişisel Başarılar:

FIFA Dünya'da Yılın Futbolcusu Ödülü: 1998, 2000, 2003
Avrupa'da Yılın Futbolcusu Ballon d'Or: 1998

Oynadığı futbolla birçok kişinin takdirini kazanan Makelele Avrupa'nın en büyük liglerinden 3'ünde şampiyonluk yaşamıştır. Real Madrid'den Chelsea F.C.'ye 16.6 milyon sterline transfer olan Makelele Fransa Millî Futbol Takımı ile de şu ana kadar 53 maça çıktı.35 yaşında olan oyuncu Euro 2008 den sonra Fransa milli takımını bıraktıgını açıkladı.Tecrübeli futbolcu Fransa'nın köklü klübü Paris Saint Germain'e transfer olmuştur

Patrick Donalé Vieira (d. 23 Haziran 1976, Dakar) Senegal Asıllı Fransız Milli Orta Saha Futbolcusudur.

Senegal'de doğan Vieira 8 yaşında ailesiyle beraber Fransa'ya göç etmiştir. 2003 yılına kadar Senegal'e hiç gitmemiş ve Fransa Milli Takımını seçmiştir.

Futbola hayatına AS Cannes'te başlamış, kısa bir AC Milan macerasının ardından Arsenal'e transfer olmuştur. Burada kariyerinin zirvesine çıkmıştır. Arsenal'de kaptanlığa kadar yükselmiş ve birçok başarı yakalamıştır. 2005 yılında 20 milyon euro karşılığında Juventus'a transfer olmuştur. Serie A'daki şike skandalı sonrası Juventus'tan 12.2 milyon $ karşılığında İnter Milan'a transfer olmuştur.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği ya da UEFA ( İngilizce:Union of European Football Associations). Kurumun üyeleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil olmamak üzere, tüm Avrupa devletleri ve ek olarak :Güney Kıbrıs, İsrail, Kazakistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya'dır. Günümüzde UEFA başkanlığını efsanevi eski Fransız futbolcu Michel Platini yapmaktadır. En kıdemli asbaşkan Türkiye Futbol Federasyonu Onursal Başkanı Şenes Erzik'tir.


UEFA 15 Haziran 1954 tarihinde İsviçre'nin Basel şehrinde kurulmuştur. 1959 yılına kadar Fransa'nın Paris şehri olan UEFA merkezi , 1959 yılında İsviçre'nin Bern şehrine ve 1995 yılında bugünkü yeri olan İsviçre'nin Nyon şehrine taşınmıştır.

Başlangıçta 25 olan üye sayısı günümüzde 53'tür.

UEFA Şampiyonlar Ligi Nedir ?

UEFA(Avrupa Futbol Federasyonları Birliği)tarafından düzenlenen ülkeler arası kulüplerin mücadele ettiği kupa1 olarakda bilinen kulüpler çapında avrupanın en büyük turnuvasıdır.Maçlar salı ve çarşamba günleri avrupa saatine göre 20:45 de yapılır.32 takımla 8 grupta oynanan maçlar sonucu ilk 2 ye giren takımar eleminasyonlu sistemle müsabakalara devam ederler.1997'den bu yana kupaya ülke şampiyonları ile birlikte kendi ligini 2.sırada bitiren takımlar ve ülke puan sıralamasına göre 3. ve 4. takımlar da davet edilmektedir. UEFA Şampiyonlar Ligi son şampiyonu ise 21 Mayıs 2008 tarihinde Moskova'daki finalde 1-1 biten maçta penaltılarla rakibi Chelsea'yi 6-5 yenen Manchester United kazanmıştır.

EFA Şampiyonlar Ligi (Şampiyon Kulüpler Kupası) Şampiyonları

* İspanyaReal Madrid - 9 kere
* İtalya AC Milan - 7 kere
* İngiltere Liverpool- 5 kere

* İngiltere Manchester United - 3 kere
* İtalya Juventus - 2 kere
* İngiltere Nottingham Forest - 2 kere
* İtalya Inter Milan - 2 kere
* İspanya FC Barcelona - 2 kere
* FC Porto - 2 kere
* Steaua Bükreş - 1 kere
* Fransa Olympique de Marseille - 1 kere
* PSV Eindhoven - 1 kere
* İngiltere Aston Villa - 1 kere
* Feyenoord - 1 kere
* Kızıl Yıldız - 1 kere
* Almanya Hamburg SV - 1 kere


29 Ekim 1976, Görlitz Almanya doğumlu futbolcu. 2006 sezonuna kadar Almanya'da Bayern Münih formasını giyen futbolcu 2006-2007 sezonundan itibaren Chelsea forması giymektedir.

İlk yıllarında klasik bir Alman futbolcusuydu Bayer Leverkusen takımının ilgisini çeker. Bu takımda geçirdiği 3 yılın ardından büyük bir yıldıza dönüşür ve Almanya Milli takımının en büyük kozu olur. Çok büyük bir kulübe transferi beklenirken o herkesi şaşırtır ve kendisinde özel bir yeri bulunan Bayern Münih'e transfer olur.

Burada büyük bir tecrübe edinir ve Almanya Milli takımına kaptanlık yapmaya başlar.

Daha sonra beklenildiği gibi büyük bir kulübe transfer olur. Bu takım Avrupa'nın gözde kulüplerinden Chelsea'dir.

İlk sezonu vasat geçse de ertesi sezon kendini toplar ve bu harika performansı ile takımını Şampiyonlar Ligi finaline taşır ama ne yazıkki finalde seri penaltı sonuçlarında Manchester United'a yenilirler. Bu daha bitiş değildir çünkü kendi liglerinde de son hafta şampiyonluğu yine Manchester'e bırakırlar.

İyi bir sezonun sonunda 2 büyük hüsrana uğrayan Ballack kendini milli takıma verir.

Çünkü Euro 2008 heyecanı başlar. İyi başlayan Almanya finale çıkar.

Finalde İspanya ile karşılaşan Almanya Fernando Torres'in 33. dakikada attığı golle ikincilikle yetinir. Yine üzülen kaptan Ballack tek teselliyi turnuvanın en güzel gollerinden birini atarak ve en iyi 23 kişilik kadroya seçilerek bulur.

28 Kasım 2008 Cuma

FUTBOL OYUN KURALLARI
OYUN ALANI
Boyutlar : Oyun Alanı dikdörtgen şeklinde olmalıdır. Taç çizgilerinin uzunluğu kale çizgilerinin uzunluğundan fazla olmalıdır.
Uzunluk: en az 90 m. (100 yarda) - en çok 120 m. (130 yarda)
Genişlik : en az 45 m. (50 yarda) - en çok 90 m. (100 yarda)

ULUSLARARASI MAÇLAR

Uzunluk : en az 100 m. (110 yarda) - en çok 110 m. (120 yarda)
Genişlik : en az 64 m. (70 yarda) - en çok 75 m. (80 yarda)

OYUN ALANININ IŞARETLENMESI
Oyun alanı çizgilerle belirlenir. Bu çizgiler sınırladıkları alana dahildir. Uzun olan iki kenar çizgilerine taç, daha kısa olan diğer iki kenar çizgilerine kale çizgisi denir. Bütün çizgiler en çok 12 cm. (5inç) genişliğinde olmalıdır.
Oyun alanı bir orta çizgi ile ikiye ayrılır. Başlama noktası bu çizginin tam ortasına işaretlenir. Bu nokta merkez olarak 9.15 m. (10 yarda) yarıçaplı bir daire çizilir.

Kaleler
Kaleler, her bir kale çizgisinin ortasına yerleştirilmelidir. Bunları bayrak direklerinden eşit uzaklıkta yukarı doğru dik iki direkle bunları birleştirilen yatay bir üst direkten olutur.
İki direk arasındaki mesafe içten 7.32 m. (8yarda), üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği 2.44 m. (8 feet)'dir.
Her iki direk ile üst direk aynı kalınlıkta ve en çok 12 santimetre (5 inç) olmalıdır. Kale çizgileri de kale direkleri ile aynı genişlikte olurlar. Kalelere kale ağları, direklere üst direğe ve yere iyice tutturulmak ve kaleciye hareket serbestisi vermek şartı ile takılabilir.
Kale direkleri ve üst direk beyaz renkte olmalıdır.

Kale Alanı
Kale alanları, oyun alanının her iki ucunda aşağıda ifade edildiği gibi belirlenir:
Kale direklerinin iç kenarlarından 5.5 m. (6 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 5.5 m. dik (6 yarda) uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan kale alanıdır.

Ceza Alanı
Ceza alanı oyun alanının her iki ucunda aşağıda ifade edildiği gibi belirlenir.
Kale direklerinin iç kenarlarından 16.5 m. (18 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 16.5 m. (18 yarda) dik uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan ceza alanıdır.
Her bir ceza alanı içinde kale direklerinden eşit uzaklıkta ve kale çizgisine 11 m. (12 yarda) mesafede bir penaltı noktası işaretlenir. Ceza alanı dışına merkezi penaltı noktası olan 9.16 m. (10 yarda) yarıçaplı bir daire yayı çizilir.

Bayrak Direkleri
Her köşeye, en az 1.5 m. (5 ayak) yüksekliğinde, ucu sivri olmayan ve bayrak takılan bir direk dikilir. Bayrak direkleri ayrıca, orta saha çizgisi hizasında, taç çizgisinin en az 1 m. (1 yarda) dışına dikilebilir.

Köte Yayı

Her bir köşe Bayrak direğinden itibaren oyun alanı içine 1 m. (1 Yarda) yarıçaplı çeyrek daire yayı çizilir.

Güvenlik
Kaleler yere sağlam bir şekilde sabitleştirilmelidir. Portatif kaleler, bu şartlara uyduğu takdirde kullanılabilir.

IFAB Kararları
Karar 1
Eğer üst direk yerinden çıkar veya kırılırsa, oyun üst direk tamir edilip yerine takılıncaya kadar durdurulur. Eğer tamir imkanı yoksa, oyun tatil edilecektir. Üst direk yerine ip kullanılmasına izin verilmez. Eğer üst direk tamir edilebilirse oyun, oyunun durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden yapılacak hakem atışı ile tekrar başlatılır.
Karar 2
Kale direkleri ve üst direk tahta, metal veya onaylanmış diğer cins malzemeden yapılmalıdır. Şekilleri, kare, dikdörtgen, yuvarlak veya elips olabilir ve oyunculara tehlike yaratmamalıdır.
Karar 3
Takımların oyun alanına giriş anından, devre arasında oyun alanından ayrılmalarına ve tekrar oyun alanına dönmelerinden maçın bitimine kadar, oyun alanına ve oyun alanındaki gereçlere (kale direkleri ve kale ağları ile bunların sınırladığı alanda dahil) her türlü hakiki veya sanal ticari reklam koymak yasaktır. Özellikle kalelere, ağlara, bayrak direkleri ve bayraklarına hiç bir reklam direkleri ve bayraklarına hiç bir reklam malzemesi konamaz. Bu gereçlere hiç bir yabancı madde (kamera, mikrofon v.s.) takılmaz.
Karar 4
Teknik alanın içinde veya taç çizgisinden bir metrelik mesafede olan oyun sahası dışındaki bölgenin zemini üzerinde herhangi bir reklam olmayacaktır. Ayrıca gol çizgisi ile fileler arasındaki bölgeye de reklam konulmasına izin verilmeyecektir.
Karar 5
Karar 3'te belirtilen süreler dahilinde, oyun alanında ve oyun alanındaki gereçlerde (kale ağları ve çevirdikleri alanlar da dahil) FIFA'nın, konfederasyonların, ulusal federasyonların, liglerin, kulüplerin veya diğer kurumların hakiki veya sanal arma veya marka (logo veya amblem) reklamlarını yapmak yasaktır.
Karar 6
Köşe vuruşu yapılırken gereken uzaklığı sağlayabilmek için, köşe yayından 9.15 m. (10 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik ve oyun alanı dışında bir çizgi çizilebilir.

TOP

Nitelikleri ve Ölçüleri
Top: yuvarlak, deriden veya bir diğer uygun malzemeden imal edilmiş, çevresi en çok 70 santimetre 828 inç), en az 68 santimetre (27 inç), ağırlığı oyunun başlangıcında en çok 450 gr (16 onz), en az 410 gr (14 onz) basıncı deniz seviyesinde 0.6-1.1 atmosfer (600 gr/cm2 - 1100 gr/cm2; 8.5 lbs/sq.in. - 15.6 lbs/sq.in) arasında olacaktır.
Kusurlu Topun Değiştirilmesi
·oyun durdurulur.
·oyun yedek topla ilk topun kusurlu hale geldiği yerden bir hakem atışı ile başlanır.
Eğer top, bir başlama vuruş, kale vuruşu, köşe vuruşu, serbest vuruş, penaltı vuruşu veya taç atışı için oyun dışı olduğu sırada patlar veya kusurlu hale gelirse
oyun gereken vuruş veya atışıyla başlanır.
Top oyun süresince hakemin onayı olmadan değiştirilemez.

IFAB Kararla

Karar 1
Resmi maçlarda, sadece 2 nci kuralda belirtilmiş asgari teknik özelliklere uygun olan topların kullanılmasına izin verilir.
FIFA'nın resmi maçlarında ve konfederasyonların sorumluluğu altında düzenlenen resmi maçlarda kullanılacak topun aşağıdaki yazılardan birinin taşıması şarttır:
· "FIFA APPROVED" (FIFA ONAYLI)
· "FIFA INSPECTED" (FIFA DENETLİ)
· "INTERNATIONAL MATCHBALL STANDARD" (ULUSLARARASI MAÇ TOPU STANDARTI)
Topun üzerinde bulunan bu yazılar, topun resmi olarak test edildiği ve 2 nci kuralda belirtilen asgari özelliklere ek olarak her bir kategori için farklı olan özel teknik şartlara uygun olduğunu göstermektedir. Her bir kategorinin özel olarak öngörülen ek teknik şartların IFAB tarafından onaylanması gerekir. Bu testleri yapacak kurumlar FIFA'nın onayına tabidir.
Ulusal federasyonlar, resmi maçlarında yukarıdaki üç yazıdan birini taşıyan topların kullanılmasını isteyebilir.
Diğer her türlü maçlarda, top 2 nci kuraldaki teknik özelliklere sahip olmalıdır.

Karar 2
FIFA'nın resmi maçlarında ve konfederasyonlarla ulusal federasyonların sorumluluğu altında düzenlenen resmi maçlarda topun üzerine, maçın, maçı düzenleyen kurumun, topu üreten firmanın arma ve markası (amblemi) dışında hiç bir ticari reklam konulamaz. Konulacak arma ve markanın boyutları ve çeşidi müsabaka yönetmeliği ile belirlenir.

OYUNCULARIN SAYISI

Oyuncular
Oyun, biri kaleci olmak üzere her biri en çok 11 oyuncudan oluşan iki takım arasında yapılır. Eğer takımlardan birinde 7'den az oyuncu varsa, o maç başlatılamaz.

Resmi Maçlar
FIFA'nın konfederasyonların veya ulusal federasyonların düzenlediği maçlarda en çok üç oyuncu değiştirilebilir. Müsabaka yönetmeliğinde, 3 ile 7 arasında olmak üzere yedek oyuncu sayısı belirtilmelidir.

Diğer Maçlar
Diğer maçlarda, eğer;
takımlar değiştirilecek azami oyuncu sayısında anlaşırlarsa hakeme maçtan önce bildirilirse, en çok 5 oyuncu değiştirilebilir. Hakeme bildirilmezse veya değiştirilecek oyuncu sayısında anlaşma maç başlamadan sağlanamazsa, en çok 3 oyuncu değiştirilebilir.

Bütün Maçlar
Bütün maçlarda, yedek oyuncuların isimleri maç başlamadan önce hakeme verilmelidir. İsmi verilmeyen yedek oyuncular maçta oynayamazlar.

Oyuncu Değiştirme Yöntemi
Bir oyuncu yedek oyuncu ile değiştirme aşağıdaki şartlarda yapılmalıdır:

1. Değiştirme yapılmadan önce hakeme haber verilir,
2. Yedek oyuncu, ancak yerini alacağı oyuncu oyun alanından çıktıktan ve hakemden gir işaretini aldıktan sonra oyun alanına girer,
3. Yedek oyuncu, yalnız oyunun durduğu bir anda ve orta saha çizgisi hizasından oyun alanına girer,
4. Oyuncu değiştirme, yedek oyuncu sahaya girince tamamlanmış olur,
5. Oyun alanına giren yedek oyuncu o andan itibaren oyuncu kabul edilir, oyun alanından çıkanın oyuncu niteliği bitmiş olur,
6. Yedek oyuncu ile yer değiştiren oyuncu tekrar oyuna giremez,
7. Bütün yedek oyuncular, oyuna girsin veya girmesin, hakemin otorite ve karar yetkisine tabidir.

Kaleci Değiştirme

1. Diğer oyunculardan herhangi biri,
2. Hakeme önceden haber verilmek,

Değişme oyunun durduğu bir anda yapılmak, şartı ile kalecisi ile yer değiştirebilir.

İhlaller/Cezalar
Eğer bir yedek oyuncu oyun alanına hakemin izni olmaksızın girerse:
a) oyun durdurulur.
b) girene ihtar verilip sarı kart gösterilir ve oyun alanından çıkartılır,
c) oyun durdurulduğu anda topun olduğu yerden bir hakem atışı ile tekrar başlanır.
Eğer bir oyuncu, önceden hakemin iznini almadan, kaleci ile yer değiştirirse:
a) oyun devam eder,
b) ihlali yapan oyunculara, topun ilk oyundışı olduğu anda ihtar verilip sarı kart gösterilir.
Bu kuralın diğer bütün ihallerinde:
ihlali yapan oyunculara ihtar verilip sarı kart gösterilir.

Oyunun Tekrar Başlaması
Eğer oyun hakem tarafından bir ihtar vermek için durdurulmutsa:
oyun, hakemin oyunu durdurduğu anda, topun olduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılacak bir endirekt serbest vuruşla tekrar başlatılır.

Oyuncu ve Yedek Oyuncuların İhracı
Oyun batlamadan önce ihraç edilen bir oyuncunun yerine ismi bildirilmit bir yedek oyuncu alynabilir. Eğer ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu, maçın başlamasından önce veya sonra ihraç edilmişse, yerine başka yedek oyuncu alınmaz.

IFAB Kararları
Karar 1
Bir takımdaki en az oyuncu sayısı ulusal federasyonların takdirine bırakılmıştır. Ancak, IFAB bir maçın, bir takımda 7'den az oyuncu kaldığı hallerde devam etmemesi gerektiği kanısındadır.
Karar 2
Teknik direktör ve diğer görevliler, teknik alanın bulunduğu stadlarda, teknik alanın içinde kalmalı
ve sorumlu bir şekilde davranmalıdırlar. Maç süresince, teknik direktör oyunculara taktik direktifler verebilir.

Oyuncuların Giysi ve Gereçleri
Güvenlik
Bir oyuncu, kendisine veya bir batka oyuncuya tehlikeli olabilecek her hangi bir giysi giymemeli veya (her çetit takylar da dahil) gereçler taşımamalıdır.

Gerekli Giysiler
Bir oyuncunun gerekli olan giysileri
·forma veya gömlek,
·şort (eğer tayt giyilirse, taytın rengi şortun esas renginde olmalı),
·tozluklar,
·tekmelikler,
·futbol ayakkabılarından oluşur.

Tekmelikler
·tozluklar ile tamamen örtülmelidir.
·uygun bir maddeden (lastik, plastik veya benzeri) yapılmalıdır.
·yeterli bir koruma sağlamalıdır.

Kaleciler
Her kaleci, kendisini diğer oyunculardan, hakemden ve yardımcı hakemlerden ayırt edecek renkte giyinir.
İhlaller/Cezalar
Bu kuralın herhangi bir ihlali halinde:
· oyunun durdurulması şart değildir.
· giysi ve gereçleri uygun olmayan oyuncuya hakem tarafından gerekli düzeltmeleri yapması için oyun alanından çıkması bildirilir.
·oyuncu, eğer topun ilk oyun dışı olduğu ana kadar uygun olmayan giysi ve gereçlerini düzeltmemişse, topun ilk oyun dışı olduğu anda oyun alanından çıkar,
·giysi ve gereçlerini düzeltmek için oyun alanından çıkan oyuncu hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar giremez.
·hakem, oyuncunun oyun alanına girmesine izin vermeden önce giysi ve gereçlerini düzelttiğini kontrol eder,
·oyuncu yalnız topun oyun dışı olduğu anda oyuna girebilir.
Bu kuralın ihlalinden dolayı oyun alanından çıkartılan bir oyuncu eğer hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar girerse (veya ilk defa girerse) ihtar verilip sarı kart gösterilir.

Oyunun Tekrar Batlaması
Eğer oyun hakem tarafından bir ihtar vermek için durdurulmuşsa:
· oyun, hakemin oyunu durdurduğu anda, topun olduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılacak bir endirekt serbest vuruşla tekrar başlatılır.

OYUNUN SÜRESI

Oyunun Devreleri
Hakem ve oynayan iki takım aralarında başka şekilde anlaşmamışlarsa bir oyun 45'er dakikalıkiki eşit devreden oluşur. Oyunun devre sürelerini değiştirmek için karar (örneğin, havanın kararması yüzünden 40'ar dakikalık iki devreye indirmek) verilmesi oyun başlamadan önce verilmeli ve müsabaka yönetmeliklere uygun olmalıdır.
Devre Arası
Oyuncuların devre arası dinlenmeye hakları vardır. Devre arası 15 dakikadan uzun olmamalıdır. Müsabaka yönetmeliklerinde devre arası zaman süresi belirtilmelidir. Devre arası zamanı ancak hakemin izni ile değiştirilebilir.

Kayıp Zaman İçin Uzatma
Aşağıdaki durumlar nedeniyle kaybolan süre ait olduğu devreye eklenecektir.
a) oyuncu değiştirmeleri
b) oyuncuların sakatlanmaları,
c) sakatlanan oyuncuların tedavi için oyun alanından çıkarılmaları,
d) zaman geçirilmesi,
e) herhangi bir diğer neden dolayısıyla.
Eklenecek süre hakemin takdirine bağlıdır.

Penaltı Vuruşu
Her iki devrenin veya uzatma devrelerinin sonunda yapılacak penaltı vuruşu için gerekli süre eklenecektir.

Uzatma Devreleri
Müsabaka yönetmelikleri bir oyuna iki eşit uzatma devresi ilave edilmesi gerektiğini içerebilir. Bu durumda 8 nci kuralın hükümleri dikkate alınmalıdır.
Tatil Edilen Maç
Müsabaka yönetmeliği aksini belirtmedikçe, tatil edilmit bir maç tekrar edilir.

OYUNUN BAŞLAMASI VE TEKRAR BAŞLAMASI
Başlama Vuruşundan Önce
Para atışı yapılır ve atışı kazanan takım birinci yarıda hücum edeceği kaleyi seçer.
Diğer takım oyunun başlama vuruşunu yapar. Para atışını kazanan takım ikini yarıda başlama vuruşunu yapar. Maçın ikinci yarısında takımlar kalelerini değiştirip diğer kaleye hücum ederler.

Başlama Vuruşu
Oyunu başlatmak veya tekrar başlatmak için yapılan başlama vuruşu:
a) oyunun başlangıcında,
b) bir gol atıldıktan sonra,
c) maçın ikinci yarısının başlangıcında,
d) eğer oynanırsa, her iki uzatma devresinin başlangıcında yapılır,
Başlama vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.

Yöntem
a) bütün oyuncular kendi yarı alanlarında bulunacaklardır,
b) başlama vuruşunu yapan takımın rakipleri top oyuna girinceye kadar toptan en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta olurlar,
c) top orta noktada hareketsiz bir şekilde duracaktır,
d) hakem bir itaret verecektir.
e) top, vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği andan oyunda olacaktır.
f) vurutu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunmayacaktır.
Bir takımın kazandığı her golden sonra başlama vuruşu diğer takım tarafından yapılacaktır.

İhlaller / Cezalar
Eğer vuruşu yapan oyuncu top bir batka oyuncuya dokunmadan önce ikinci kez dokunursa:
- rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden birendirekt serbest vuruş verilecektir.
Batlama vurutu yönteminin herhangi bir batka surette ihlali durumunda:
- vurutu tekrar edilecektir.

Hakem Atışı
Oyun, top oyunda iken tayet Oyun Kurallarynda belirtilmeyen bir nedenle geçici olarak durdurulmuşsa oyuna yeniden bir hakem atışı ile devam edilecektir.



Yöntem
Hakem oyunu, topun oyun durdurulduğu anda bulunduğu yerden topu yere bırakarak başlatacaktır.
Oyun top yere değince tekrar başlamış olacaktır.
İhlaller / Cezalar
Hakem atışı, aşağıdaki hallerde tekrarlanacaktır:
- eğer topa, yere değmeden önce, bir oyuncu dokunursa,
- eğer top, yere değdikten sonra, hiç bir oyuncuya değmeden oyun alanı dışına çıkarsa.

Özel Durumlar
Savunma yapan takımın lehine kendi kale alanı içinde verilen bir serbest vuruş o alanın herhangi bir yerinden yapılabilir. Rakip kale alanı içinde, hücum eden takım lehine verilen bir endirekt serbest vuruş, kale çizgisine paralel kale alanı çizgisi üzerindeki ihlale en yakın noktadan yapılır.
Kale alanı içinde geçici olarak durdurulmasından sonra oyunu tekrar başlatmak için yapılacak hakem atışı, oyun durduğu anda topun bulunduğu yere, en yakın kale çizgisi üzerindeki bir noktadan yapılır.
TOPUN OYUNDA VE OYUN DIŞI OLMASI

Topun Oyundışı Olması
Top aşağıdaki hallerde oyun dışında olacaktır:
- top kale çizgisini veya taç çizgisini, havadan veya yerden, tamamen geçtiği zaman,
- oyun hakem tarafından durdurulduğu zaman.

Topun Oyunda Olması
Top:
- kale direklerine, üst direğe veya köşe bayrak direklerinden birisine çarpıp oyun alanı içine döndüğü;
- oyun alanı içinde bulundukları sırada hakem veya yardımcı hakemlerden birisine çarptığı, durum da dahil olmak üzere, oyun dışı olmadığı bütün durumlarda oyundadır.

Gol Yapma Yöntemi

Gol Yapma
Bir gol, golü atan takımın gol öncesi oyun kurallarını ihlal etmemiş olması şartıyla, topun tamamının kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçmesi ile yapılır.

Kazanan Takım
Bir maçta daha fazla gol atan takım maçı kazanmış sayılır. Eğer her iki takım eşit sayıda gol atmış veya hiç gol atılmamış ise maç berabere sonuçlanmış olur.

Müsabaka Yönetmeliği

Yönetmeliklere, berabere sonuçlanan maçlarda maçı kazanan takımı belirlemek için, uzatma devreleri veya IFAB'ın onayladığı yöntemleri içeren kararlar konulabilir.

Ofsayd

Ofsayd Pozisyonu
Sadece ofsayd pozisyonunda bulunmak bir ihlal değildir.
Bir oyuncu eğer:
- rakip kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayd pozisyonundadır.
Bir oyuncu eğer:
- kendi yarı alanından ise,
veya
- sondan ikinci rakip oyuncu ile aynı hizada ise,
veya
- son iki rakip oyuncu ile aynı hizada ise, ofsayd pozisyonunda değildir.
İhlal
Ofsayd pozisyonundaki bir oyuncu, topun takım arkadaşına dokunduğu veya takım arkadaşı tarafından oynandığı anda, hakemin kanısına göre,
- oyuna müdahale ederek,
veya
- rakibe müdahale (tesir) ederek,
veya
- bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederek, aktif oyunun içinde olursa ofsayd olarak cezalandırılır.

İhlal Olmaması
Eğer top, bir oyuncuya doğrudan doğruya
- kale vurutundan,
veya
- taç atışından,
veya
- Köte vurutundan, gelirse bir ofsayd ihlali yoktur.

İhlaller / Cezalar

Her ofsayd ihlali için, hakem rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vurut verir.

Fauller ve Fena Hareketler
Fauller ve Fena Hareketler aşağıdaki şekillerde cezalandırılır:

Direkt Serbest Vuruş
Eğer, bir oyuncu aşağıda belirtilen 6 ihlalden birisini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak yaparsa rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:
- rakibe tekme atarsa veya tekme atmaya teşebbüs ederse,
- rakibi çelmelerse veya çelmelemeye teşebbüs ederse,
- rakibin üstüne sıçrarsa,
- rakibe şarj yaparsa,
- akibe vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse,
- rakibini iterse.
Ayrıca, eğer bir oyuncu aşağıdaki 4 ihlalden birini yaparsa, rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:
- topu kazanmak için ayakla müdahale ederken (tackle) topa dokunmadan önce rakibe dokunursa,
- rakibini tutarsa,
- rakibe tükürürse,
- topu eliyle bilerek oynarsa (kendi ceza alanındaki kaleci hariç).
Direkt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır.

Penaltı Vuruşu
Eğer yukarıda belirtilen 10 ihlalden birisi bir oyuncu tarafından kendi ceza alanı içinde yapılırsa, topun oyunda olması koşuluyla, topun pozisyonuna bakılmaksızın bir penaltı vuruşu verilir.

Endirekt Serbest Vuruş
Kaleci, kendi ceza sahasında, aşağıdaki 5 ihlalden birini yaparsa, rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir:
- topu oyuna bırakmadan önce eliyle kontrol ettiği sırada 4 adımdan fazla yürürse
- topu oyuna bıraktıktan sonra, top başka bir oyuncuya değmeden önce, topa tekrar eliyle dokunursa,
- takım arkadaşı tarafından ayakla bilerek kendisine verilen topa eliyle dokunursa,
- takım arkadaşının taç atışından doğrudan gelen topa eliyle dokunursa,
- zaman geçirirse.
Eğer bir oyuncu hakemin kanatına göre aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir:
- tehlikeli tarzda oynarsa,
- rakibinin ilerlemesine mani olursa,
- kalecinin elindeki topu oyuna sokmasına engel olursa,
- oyuncunun ihtar veya ihraç edilmesi için oyun durdurulduğunda.
Endirekt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır.

Disiplin Cezaları
İhtar Verilecek Haller
Eğer, bir oyuncu aşağıdaki 7 ihlalden birini yaparsa ihtar verilip sarı kart gösterilir:
1.sportmenliğe aykırı davranıştan suçlu ise,
2.Haleme veya hakemin kararlarına sözle veya hareketle itiraz ederse,
3.oyun kurallarını devamlı ihlal ederse,
4.oyunun tekrar başlamasını geciktirirse,
5.oyun bir köşe vuruşu veya serbest vuruş ile tekrar başlarken gerekli mesafeye açılmaz ise,
6.hakemin izni olmaksızın oyun alanına ilk kez girer veya tekrar girerse,
7.hakemin izni olmaksızın oyun alanını kasıtlı olarak terk ederse.

İhraç Verilecek Haller
Eğer, bir oyuncu aşağıdaki 7 ihlalden birini yaparsa ihraç edilip kırmızı kart gösterilir:
1.ciddi faullü oyundan suçlu ise,
2.tiddetli hareketten suçlu ise,
3.rakibe veya bir başkasına tükürürse,
4.topa bilerek elle oynayıp rakip takımın bariz golünü veya gol atma şansını önlerse (kendi ceza alanındaki kaleci hariç)
5.kaleye doğru ilerleyen rakibin bariz gol atma şansını serbest vuruş veya penaltı vuruşu gerektiren bir ihlal ile önlerse,
6.saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir tekilde konutursa,
7. aynı maçta ikinci bir ihtar alırsa.




IFAB Kararları

Karar 1
Eğer kaleci, top oyunda iken, kendi ceza alanı içinde topu rakibe atarak ona vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse bir penaltı vuruşu cezası verilir.

Karar 2
Bir oyuncu oyun alanı içinde veya dışında rakibe, takım arkadaşına, hakeme, yardımcı hakeme veya herhangi bir diğer kişiye karşı ihtar veya ihraç gerektiren bir ihlal yaparsa ihlalin şekline göre cezalandırılır.

Karar 3
Kaleci topa eli veya kolu ile dokunduğundan topu kontrol altına almış sayılır. Topa sahip olmak kalecinin topu bilerek elle veya kolla kontrol etmesi durumunu da kapsar. Fakat hakem, kaleci bir kurtarış yaparken topu çeldiğinde veya topun kaleciden sektiğine kanaat getirirse bu durumda kaleci topu kontrol etmiş sayılmaz.
Eğer kaleci topu 5-6 saniyeden fazla elle veya kolla tutarsa zaman geçiriyor olarak değerlendirilecektir.

Karar 4
bir oyuncu kafasını veya göğsünü veya dizini v.s. kullanarak kendi kalecisine pas verebilir. Fakat, hakemin kanısınca, bir oyuncu bu kuralın boşluğundan faydalanmak için bilerek hile yapıyorsa, o oyuncu sportmenlik dışı davranıştan suçludur. Oyuncuya ihtar verilip sarı kart gösterilir ve ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir. Bir serbest vuruş yaparken, bu kuralın boşluğundan faydalanmak için bilerek hile yapan bir oyuncuya sportmenliğe aykırı davranışı için ihtar verilip sarı kart gösterilir. Serbest vuruş tekrarlanır. Bu durumlarda, kalecinin daha sonra topu elle oynayıp oynamadığı önemli değildir. İhlal 2 nci Kuralın lafzını ve ruhunu bozmaya çalışan oyuncu tarafından yapılmıştır.

Karar 5
Rakip takımın oyuncusunun sağlığını tehlikeye sokan arkadan müdahaleler ciddi faullü oyun olarak değerlendirilecektir.

Karar 6
Oyun alanı üzerinde herhangi bir yerde hakemi aldatmaya yönelik yapıldığı tespit edilen her türlü hareket sportmenlik dışı olarak değerlendirilecektir.

Serbest Vuruşlar

Serbest Vuruş Çeşitleri
Serbest vuruşlar direkt veya endirekt'tir. Hem direkt ham de endirekt serbest vuruşlarda, vuruş yapılırken top yerde hareketsiz olmalı ve vuran oyuncu top bir başka oyuncuya dokunmadan topa ikinci kez dokunmamalıdır.

Direkt Serbest Vuruş
- eğer bir direkt serbest vuruş doğrudan doğruya rakibin kalesine girerse, bir gol atılmış olur.
- eğer bir direkt serbest vuruş doğrudan doğruya takımın kendi kalesine girerse rakibin lehine bir köşe vuruşu verilir.

Endirekt Serbest Vuruş İşareti
Hakem bir endirekt serbest vuruşu kolunu başının üstünde yukarı doğru kaldırarak işaret eder. Kolunu bu durumda vuruş yapılıp top başka bir oyuncuya değinceye veya oyundışı kalıncaya kadar tutar.

Topun Kaleye Girmesi
Bir gol, ancak topun bir başka oyuncuya dokunmasından sonra kaleye girerse yapılmış sayılır.
- eğer bir endirekt serbest vuruşta top doğrudan doğruya rakibin kalesine girerse bir kale atışı yapılır,
- eğer bir endirekt serbest vuruşta top doğrudan doğruya takımın kendi kalesine girerse, rakibin lehine köşe vuruşu verilir.

Serbest Vuruşun Pozisyonu

Ceza Alanı İçinden Serbest Vuruş
Savunan takım lehine direkt veya endirekt serbest vuruş:
- bütün rakip oyuncular toptan en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta bulunacaklardır.
- bütün rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar ceza alanı dışında kalacaklardır.,
- top, doğrudan doğruya ayakla vurularak ceza alanı dışına çıkınca oyuna girmiş olur,
- kale alanı içinde verilen bir serbest vuruş o alanın herhangi bir yerinden yapılabilir.

Hücum eden takım lehine verilen endirekt serbest vuruş:
- bütün rakip oyuncular, kendi kale direkleri arasındaki kale çizgisi üstünde bulunmaları hariç top oyuna girinceye kadar toptan enaz 9.15 m. (10 yarda) uzakta bulunurlar.
- top vuruş yapılıp hareket ettiği anda oyundadır.
- kale alanı içindeki bir endirekt serbest vuruş, kale çizgisine paralel olan kale alanı çizgisi üstündeki ihlalin yapıldığı yere en yakın bir noktadan yapılır.



Ceza Alanı Dışında Serbest Vuruş
- bütün rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta bulunurlar.
- top, vuruş yapılıp hareket ettiği andan oyundadır.
- serbest vuruş ihlalin yapıldığı yerden yapılır.

İhlaller / Cezalar
Eğer, bir serbest sırasında rakip topa gerekenden daha yakınsa:
- vuruş tekrarlanır.
Eğer, savunan takım tarafından kendi ceza alanı içinden yapılan bir serbest vuruşta, top doğrudan doğruya oyuna girmemişse:
- vuruş tekrarlanır.
Kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılan serbest vuruş eğer, top oyuna girdikten sonra, vuran oyuncu (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya değmeden önce topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra, vuran oyuncu top başka bir oyuncuya dokunmadan önce bilerek topu elle oynarsa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- eğer ihlal, vuran oyuncunun ceza lanı içinde olmuşsa bir penaltı vuruşu verilir.

Kalecinin yaptığı serbest vuruş
Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması hariç), başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu elle oynarsa:
- ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.

Penaltı Vuruşu
Bir penaltı vuruşu, top oyunda iken, cezası direkt serbest vuruş olan 10 ihlalden birini kendi ceza alanı içinde yapan bir takımın aleyhine verilir. Bir penaltı vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.
Her iki devrenin sonunda veya uzatma devrelerinin sonunda verilen bir penaltı vuruşu için gerekli süre verilir.

Top ve Oyuncuların Pozisyonu
Top:- penaltı noktasına konur.
Vurutu Yapacak Oyuncu:- açıkça belirlenir.
Savunmadaki kaleci:
- vuruş yapılıncaya kadar kale direkleri arasında kendi kale çizgisi üzerinde yüzü vurutu yapacak oyuncuya dönük durumda bulunur.
Diğer Oyuncular:
- oyun alanı içinde,
- ceza alanı dışında,
- penaltı noktasının gerisinde,
- penaltı noktasından en az 9.15 m. (10 yarda) mesafede bulunurlar.

Hakem
- oyuncular kuralın belirttiği şekilde yerlerini alıncaya kadar penaltı vuruşu için vuruş işaretini vermez.
- penaltı vuruşunun ne zaman tamamlandığına karar verir.

Yöntem
- vuruşu yapan oyuncu topu ileri doğru vurur,
- vuruşu yapan oyuncu, top bir batka oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz,
- top vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği anda oyundadır.
Eğer oyunun normal süresi içinde bir penaltı vuruşu kullanıldığında veya ilk yarı veya maçın sonunda penaltı vuruşunun kullanılması halinde veya bu penaltı vuruşlarının tekrarında top:
- bir veya her iki direğe ve/veya üst direğe ve/veya kaleciye dokunduktan sonra, kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçerse gol yapılmış sayılır.

İhlaller / Cezalar
Eğer hakem bir penaltının atılması için işaret verdikten sonra ve top oyuna girmeden önce aşağıdaki durumlardan birisi olur ise:
Vuruşu yapan oyuncu oyun kurallarını ihlal
ederse:
- hakem vuruşa izin verir,
- top kaleye girerse vuruş tekrarlanır,
- top kaleye girmezse vuruş tekrarlanmaz.
Kaleci oyun kurallarını ihlal ederse:
- hakem vuruşa izin verir,
- top kaleye girerse gol yapılmış olur,
- top kaleye girmezse vuruş tekrarlanır.
Vuruşu yapanın takım ceza alanına girer veya penaltı noktasının ilerisine geçerse veya penaltı noktasına 9.15 m.'den (10 yarda) daha yakına gelirse:
- hakem vuruşa izin verir,
- top kaleye girerse vuruş tekrarlanır,
- top kaleye girmezse vuruş tekrarlanmaz,
- top kaleciden seker, üst direkten veya kale direklerinden geri gelerek ihlali yapan oyuncuya temas ederse, hakem oyunu durdurur ve savunma lehine bir endirekt serbest vuruş ile oyunu yeniden başlatır.
Kalecinin takım arkadaşı ceza alanına girer veya penaltı noktasının ilerisine geçerse veya penaltı noktasına 9.15 m.'den (10 yarda) daha yakına gelirse:
- hakem vuruşa izin verir,
- top kaleye girerse gol yapılmış olur,
- top kaleye girmezse vuruş tekrarlanır,
Her iki takımın birer oyuncusu oyun kurallarını ihlal ederse:
- vuruş tekrarlanır.
Eğer, penaltı vuruşu yapıldıktan sonra:
Vuruşu yapan oyuncu (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa:
- ihlallin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Vuruşu yapan oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce bilerek topu elle oynarsa:
- ihlallin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
Top ileri doğru hareket ederken bir dış etkene dokunursa:
- vuruş tekrarlanır.
Top kaleciden, üst direkten veya direklerden geri döndükten sonra bir dış etkene dokunursa:
- hakem oyunu durdurur,
- oyun dış etkenin topa dokunduğu yerden bir hakem atışı ile tekrar başlatılır.

Taç Atışı
Taç atışı, oyunu tekrar başlatma yöntemidir. Taç atışından doğrudan doğruya bir gol yapılamaz.

Taç atışı:
- topun tamamı havadan veya yerden taç çizgisini geçtiği zaman,
- topun taç çizgisini geçtiği yerden,
- topa son dokunan oyuncunun rakibi tarafından yapılır.
Yöntem
Taç atışı sırasında tacı atan oyuncu
- vücudunun cephesi ile oyun alanına doğru döner,
- her iki ayağı veya ayaklarının bir kısmı ile taç çizgisine veya taç çizgisinin dışına yere basar, her iki elini kullanır, topu başının arkasından ve üzerinden atar.
Tacı atan, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa tekrar dokunamaz. Top oyun alanına girer girmez oyunda olur.

İhlaller / Cezalar
Taç atışı kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılırsa:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, tacı atan (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, tacı atan bilerek topu elle oynarsa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- eğer ihlal, tacı atanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vuruşu verilir.
Taç atışı kaleci tarafından yapılırsa:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vurut verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu elle oynarsa:
- ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, bir rakip oyuncu tacı atan oyuncuyu sportmence olmayan şekilde şaşırtır veya engellerse:
- rakip oyuncuya sportmenliğe aykırı davranışından dolayı ihtar verilip sarı kart gösterilir.
Bu kuralın diğer herhangi bir şekilde ihlalinde sonra:
- taç atışı rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılır.

Kale Vuruşu
Kale vuruşu oyunu tekrar başlatma yöntemidir. Kale vuruşundan rakip takımın kalesine doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.

Bir Kale Vuruşu:
- topun tamamı, en son hücum eden takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra havadan veya yerden ve 10 ncu Kurala göre yapılmış nizami bir gol dışında, kale çizgisini geçince verilir.

Yöntem
- vuruş, savunan takımın kale alanı içindeki herhangi bir noktadan yapılır,
- rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar ceza alanı dışında dururlar,
- vuruşu yapan, top batka oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz,
- top, doğrudan doğruya ceza alanı dışına çıkınca oyuna girmiş olur.

İhlaller / Cezalar
Eğer, top doğrudan doğruya ceza alanı dışına çıkmamışsa:
- vuruş tekrarlanır.
Kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılan kale vuruşunda:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, vuran oyuncu (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve batka bir oyuncuya dokunmadan önce, vurutu yapan oyuncu bilerek topu elle oynarsa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- eğer ihlal, vuruşu yapanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vuruşu verilir.
Kaleci tarafından yapılan kale vuruşunda:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve batka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu elle oynarsa:
- ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa,
- yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vurut verilir.
Bu kuralın diğer herhangi bir şekilde ihlalinde sonra:
- vuruş tekrarlanır.

Köşe Vuruşu
Köşe vuruşu oyunu tekrar başlatma yöntemidir. Köşe vuruşundan yalnız rakip takımın kalesine doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.

Bir Köşe Vuruşu:
- topun tamamı, en son savunma yapan takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra havadan veya yerden ve 10 ncu Kurala göre yapılmış nizami bir gol dışında, kale çizgisini geçince verilir.

Yöntem
- top, en yakındaki köşe bayrak direğinin köşe alanı içine konur,
- bayrak direği yerinden oynatılamaz,
- rakip oyuncular, top oyuna girinceye kadar, toptan en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta bulunurlar,
- vuruş hücum eden takımın bir oyuncusu tarafından yapılır,
- top, vuruş yapılıp hareket edince oyuna girmit olur,
- vurutu yapan oyuncu, top bir batka oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz.

İhlaller / Cezalar
Köte vuruşu kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılırsa:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, vuruşu yapan oyuncu (elle oynaması hariç), top bir başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve batka bir oyuncuya dokunmadan önce, vurutu yapan bilerek topu elle oynarsa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- eğer ihlal, vuruşu yapanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vurutu verilir.
Köşe vuruşu kaleci tarafından yapılırsa:
Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması hariç), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
- ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vurut verilir.
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu elle oynarsa:
- ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
- ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vurut verilir.
Bu kuralın diğer herhangi bir şekilde ihlalinde sonra:
- vuruş tekrarlanır.

Penaltı Noktasından Yapılan Vuruşlar
Penaltı noktasından yapılan vuruşlar, berabere biten bir maçtan sonra, müsabaka yönetmeliği gerektiriyorsa, hangi takımın galip sayılacağını belirleyen bir yöntemdir.

Yöntem
- Hakem, vuruşların yapılacağı kaleyi seçer,
- Hakem para atışı yapar ve atışı kazanan kaptanın takımı ilk vuruşu yapar,
- Hakem yapılan vuruşların kaydını tutar,
Aşağıdaki durumlara bağlı olarak, her takım 5'er vuruş yapar,
- Vuruşlar takımlara arasında sıra ile yapılır,
- Eğer,her iki takım 5'er vuruşu tamamlamadan takımlardan birisi diğer takımın 5 vuruşu tamamlasa dahi yapamayacağı kadar gol yapmışsa vuruşlara son verilir.
- Eğer, her iki takım da 5'er vuruş yaptıktan sonra eşit sayıda gol yapmış veya hiç gol yapmamışlarsa, vuruşlar aynı sıra ile ve eşit sayıdaki vuruşlar sonucu bir takımın diğer takımdan bir fazla gol yapmasına kadar devam eder,
- Eğer bir kaleci vuruşlar sırasında sakatlanır ve kaleciliğe devam edemezse, takımı da müsabaka yönetmeliğinde belirtilen sayıda oyuncu değiştirmişse, kalecinin yerine listedeki bir yedek oyuncu geçebilir,
- Yukarıdaki belirtilen kaleci değişmesi dışında, yalnız normal maç süresinin veya yapılmışsa uzatma sürelerinin sonunda oyun alanında bulunan oyuncular penaltı noktasından yapılan vuruşlara katılabilirler,
- Her vuruş bir başka oyuncu tarafından yapılır ve bir oyuncu ancak kendi takımında vuruş hakkına sahip bütün oyuncular birer vuruş yaptıktan sonra ikinci vurutunu yapabilir,
- Vuruşlar sırasında oyun alanındaki bir oyuncu kalecisi ile yer değiştirebilir,
- Vuruşlar sırasında oyun alanında sadece vuruş hakkına sahip oyuncular ve maçın hakemi ile yardımcı hakemleri bulunacaktır.
-Vurutu yapan oyuncu ve iki kaleci dışında, bütün oyuncular orta yuvarlak içinde olacaklardır,
- Vuruş yapan oyuncunun takım arkadaşı olan kaleci, oyun alanının içinde, vuruşların yapıldığı ceza alanının dışında, gol (kale) çizgisinin ceza alanı sınır çizgileri ile buluştuğu noktada durmak zorundadır.
- Penaltı noktasından yapılan vuruşlarda, aksine bir karar belirtilmediği sürece, ilgili Oyun Kuralları ve IFAB Kararları uygulanır.

Teknik Alan
Teknik alan, aşağıda belirtildiği gibi, özellikle teknik görevliler ve yedek oyuncular için ayrılmış oturma yerleri olan stadyumlarda oynanan maçlarla ilgilidir. Teknik alanların boyutları ve konumu her stadyumda farklı olabileceği için, ana hatlar aşağıda genel olarak belirtilmiştir.
- Teknik alan, özel oturma yerinin iki yanında 1m. (1 yarda) yana doğru ve taç çizgisinin 1 m.(1 yarda) yakınına kadar öne doğru olan alanı kaplar.
- Bu alanı belirtecek işaretlerin kullanılması tavsiye edilir.
- Teknik alanda bulunacak kişilerin sayısı müsabaka yönetmeliğinde belirtilir.
- Teknik alanda bulunacakların kimliği oyunun başlamasından önce, müsabaka yönetmeliğine göre tanımlanır.
- Her seferinde yalnız bir kişinin taktik bilgiler verme yetkisi vardır, bu kişi bilgileri verdikten - sonra derhal yerine dönmelidir.
- Teknik direktör ve diğer görevliler, örneğin sakatlanan bir oyuncuyu kontrol etmek için doktor veya masörün hakemin izni ile oyun alanına girmesi gibi özel durumlar dışında, teknik alan içinde kalmalıdırlar.
- Teknik direktör ve teknik alanda bulunanlar sorumlu davranışlar içinde bulunmalıdırlar.

Hakem
Hakemin Yetkisi
Her maç, oyun kurallarını uygulamada tam yetkili olarak atanan bir hakem tarafından yönetilir.

Yetkileri Ve Görevleri
Hakem
· oyun kurallarını uygular,
·oyunu, yardımcı hakemler ve varsa dördüncü hakem ile işbirliği içinde yönetir.
·kullanılan her topun Kural 2'de belirtilen özelliklere uygun olup olmadığını kontrol eder,
·oyuncuların giysilerinin 4 ncü kuralda belirtilen özelliklere uygunluğuna karar verir,
·oyun'un süresini belirler ve oyun ile ilgili kayıtlarını tutar,
·kuralların herhangi bir şekilde ihlalinde veya diğer bir sebepten gerekli görürse, oyunu durdurur, geçici olarak erteler veya tatil eder,
·herhangi bir harici müdahale halinde, oyunu durdurur, geçici olarak erteler veya tatil eder,
·bir oyuncunun ciddi sakatlandığı kanısına varırsa oyunu durdurur ve o oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar,
·bir oyuncunun hafif sakatlandığı kanısına varırsa oyunu top oyundışı oluncaya kadar devam ettirir,
·kanayan yarası olan bir oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar. Bu oyuncu ancak hakemin kanamanın durduğuna kanaat getirmesi halinde hakemin işareti ile oyun alanına dönebilir,
·oyunu durdurmakla, ihlali yapan takıma bir avantaj sağlayacağı hallerde oyunu devam ettirir. Düşündüğü avantajın oluşmaması halinde yapılan ihlali cezalandırır,
·bir oyuncunun aynı anda birden fazla ihlal yaptığı durumlarda daha ağır olan ihlali cezalandırır,
·ihtar veya ihraç gerektiren bir ihlali yapan oyuncuyu gerekli şekilde cezalandırır. Gerekeni o anda yapmazsa, topun oyundışı olduğu ilk anda yapmalıdır.
·sorumlu bir şekilde hareket etmeyen takım yetkililerini cezalandırır ve gerekirse oyun alanından ve çevresinden uzaklaştırır.
·kendisinin göremediği olaylarda, yardımcı hakemlerin verdiği bilgiye göre hareket eder,
·yetkili olmayan kişilerin oyun alanına girmemesini sağlar,
·durmuş olan oyunu tekrar başlatır,
·oyunculara ve/veya takım yetkililerine ve maç öncesinde, maç sonrasında ve maç sonrasında meydana gelen olaylara karşın alınan disiplin tedbirleri hakkında bilgi içeren maç raporunu ilgili kurumlara verir.

Hakemin Kararları
Hakemin oyun ile ilgili kararları nihaidir.
·Hakem verdiği bir kararı, ancak doğru olmadığını anladığı durumlarda veya gerekli görürse, yardımcı hakemin verdiği bilgiye göre, oyunu tekrar başlatmadan önce değiştirebilir.

IFAB Kararları
Karar 1
Bir hakem (veya görevliyse bir yardımcı hakem veya dördüncü hakem) aşağıdaki durumlardan sorumlu tutulamaz:
bir oyuncu, yönetici veya seyircinin herhangi bir tekilde yaralanmasyndan veya sakatlanmasından, herhangi bir mala gelebilecek zararlardan, oyun kurallarına dayalı olarak, hakemin bir maçı durdurması, oynatması veya yönetmesi ile ilgili alacağı kararlar dolayısıyla herhangi bir kişi, kulüp, şirket, dernek veya diğer kuruluşların uğradıkları veya uğrayacakları kayıplardan.
Bunun kapsamı içinde olanlar:
·oyun alanının veya çevresinin durumu veya koşullarından veya hava şartlarından dolayı bir maçın oynanıp oynanmaması ile ilgili alacağı karar,
·herhangi bir nedenle bir maçın tatil edilmesi ile ilgili alacağı karar,
·bir oyunda kullanılan bütün gereç ve malzemenin (kale direkleri, bayrak direkleri ve top dahil) durumu ile ilgili alacağı karar,
·bir oyunun seyirci müdahalesi veya tribünlerdeki olaylar dolayısıyla durdurulup durdurulmaması ile ilgili alacağı karar,
·sakatlanan bir oyuncunun tedavi maksadı ile oyun alanından çıkarılması için oyunun durdurulup durdurulmaması ile ilgili alacağı karar,
·sakatlanan bir oyuncunun tedavi maksadı ile oyun alanından çıkarılmasını istemesi ve ısrar etmesi ile ilgili alacağı karar,
·bir oyuncunun herhangi bir gereç veya giysisine izin verilip verilmemesi ile ilgili alacağı karar,
·oyun alanı çevresinde herhangi bir kimsenin (takım ve stad görevlileri, güvenlik personeli, fotoğrafçılar veya diğer medya mensupları dahil) bulunmasına müsaade edilip edilmemesi (bu konuda yetkili ise) ile ilgili alacağı karar,
·oyun kurallarına göre verdiği veya FIFA, konfederasyon, ulusal federasyon veya lig yöntem ve yönetmeliklerine göre oynanan bir maçtaki yetkilerine bağlı olarak verdiği herhangi bir karar.

Karar 2
Görev aldığı turnuva ve atandığı maçlarda, bir dördüncü hakemin rolü ve görevleri IFAB'ın onayladığı esaslara uygun bir biçimde olmalıdır.

Yardımcı Hakemler
Görevler
Karar yetkisi hakemde olmak üzere, aşağıdaki durumları işaret etmek için iki yardımcı hakem atanır:
·topun ne zaman tamamıyla oyun alanından çıktığını,
·hangi takımın köşe vuruşu, kale vuruşu veya taç atışı yapacağını,
·bir oyuncunun pozisyonu dolayısı ile ne zaman ofsayd olarak cezalandırılacağını,
·oyuncu değişikliği istediğini,
·hakemin göremediği fena hareketleri ve diğer olayları.
·pozisyona hakemden daha yakın olduklarında meydana gelen ihalleri (bu, bazı özel durumlarda, ceza alanı içinde meydana gelen ihlalleride kapsar),
·penaltı vuruşlarında kalecinin topa vurulmadan önce ileri hareket ettiğini ve topun gol çizgisini geçtiğini.

Yardım
Yardımcı hakemler, hakemin maçı oyun kurallarına göre yönetmesine yardımcı olurlar.
Bazı durumlarda 9,15 m. mesafenin kontrolü için oyun alanına girebilirler.
Bir yardımcı hakemin gereksiz müdahale veya yakışıksız hareketleri olduğunda, hakem onun görevine son verecek ve durumu yetkili kurumlara rapor edecektir.

Dördüncü Hakem
·Dördüncü hakem müsabaka yönetmeliğine göre atanabilir ve eğer üç hakemden bir göreve devam edemezse onun yerine görev yapar.
·Müsabakadan önce, müsabakayı düzenleyen kuruluş, hakemin oyuna devam edememesi halinde onun yerini dördüncü hakemin mi alacağı veya hakemin yerine kıdemli yardımcı hakemin geçip onun yerine de dördüncü hakemin mi geçeceğini açık bir şekilde belirtir.
·Dördüncü hakem, maç öncesi, maç süresi ve maç sonrasındaki her türlü idari görevde hakemin istediği şekilde yardımcı olur.
·Dördüncü hakem, maç sırasında oyuncu değiştirme işine yardımcı olmaktan sorumludur.
·Dördüncü hakem, gerektiğinde yedek topları kontrol eder, Eğer maç sırasında maç topu değişecekse, hakemin talimatına göre, zaman kaybının en az olacağı şekilde bir yedek top temin eder.
·Yedek oyuncuların kullandıkları giysi ve gereçleri, oyuncu oyuna girmeden önce kontrol etme yetkisine sahiptir.
Eğer giysi ve gereçleri Oyun Kuralları'na uygun değilse bu durumu hakeme bildirir.
·Dördüncü hakem her durumda hakeme yardımcı olur. Dördüncü hakem hatalı tespit yüzünden yanlış oyuncuya ihtar verildiğinde, ikinci defa ihtar aldığı halde oyuncu ihraç edilmediğinde veya hakemin ya da yardımcı hakemlerin görüşü dışında meydana gelen şiddetli hareketler olduğunda hakeme haber vermek zorundadır. Hakem, bununla birlikte oyunla ilgili tüm hususlarda karar vermeye yetkilidir.
·Dördüncü hakem maçtan sonra, hakemin ve yardımcı hakemlerin görmediği her türlü fena hareket veya diğer olayları yetkili kuruluşlara rapor edecektir. Dördüncü hakem yazdığı rapor hakkında hakeme ve yardımcı hakemlere bilgi verecektir.
·Teknik alan olarak belirlenmiş bölgede bulunanların tümünün sorumsuz davranışlarını hakeme bildirme yetkisine sah


Hakan Şükür (d. 1 Eylül 1971, Adapazarı, Sakarya), Türk futbolcu.


Kökeni

Hakan Şükür, Kosova-Priştine göçmeni Türk bir ailenin ikinci çocuğu olarak 29 Temmuz 1971 tarihinde Adapazarı Çıracılar Caddesi, Bostan Sokak’ta dünyaya gelmiştir. Hakan Şükür'ün gerçek doğum tarihi 29 Temmuz 1971 olmasına rağmen, nüfus kaydı ancak 1 Eylül 1971 tarihinde yaptırılmıştır.


Kariyeri

Türkiye Futbol Ligindeki Kariyeri

Türkiye Futbol Ligi tarihinde 249 golle en çok gol atan futbolcu olan Hakan Şükür, lig tarihindeki ilk golünü 1988-1989 sezonunda Eskişehirspor'a, 100. golünü 1996-1997 sezonunda Altay'a, 200. golünü 2003-2004 sezonunda Samsunspor'a, 249. golünü ise 2007-2008 sezonunda Gençlerbirliği Oftaşspor'a atmıştır. 3 kez gol kralı olan Hakan Şükür, 3 kez de asist kralı olmuştur. Türkiye Futbol Ligi tarihinde 8 şampiyonluk yaşayan Hakan Şükür, Bülent Korkmaz ve Suat Kaya ile birlikte en fazla şampiyonluk yaşayan futbolcu olmuştur. Hakan Şükür profesyonel kariyerinde sadece bir kez kırmızı kart görmüştür. Hakan Şükür'e bu kartı 26 Mart 2004 tarihindeki Samsunspor - Galatasaray maçında Bülent Uzun göstermiştir.

Türkiye Futbol Tarihindeki Kariyeri


Hakan Şükür; hem Galatasaray'ın, hem Milli Takım'ın, hem Türkiye Futbol Ligi'nin, hem de Türk Futbol Tarihi'nin en fazla gol atan futbolcusudur. Ayrıca dünyanın en çok gol atan Türk futbolcusudur. Sakaryaspor, Bursaspor, Torino, Inter, Parma, Blackburn Rovers, Galatasaray ve Milli Takım formaları ile toplam 395 gole (249 Türkiye Ligi, 9 İtalya Ligi, 2 İngiltere Ligi, 51 A Milli, 5 Ümit Milli, 1 A Genç, 2 B Genç, 4 Olimpik Milli, 22 Şampiyonlar Ligi, 12 UEFA Kupası, 4 Kupa Galipleri Kupası, 25 Türkiye Kupası, 5 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 3 TSYD Kupası, 1 Başbakanlık Kupası) imza atmıştır. Futbola 8 yaşındayken Sakaryaspor'un altyapısında başlayan Hakan Şükür, profesyonel kariyerindeki ilk golünü ise 1987-1988 sezonunda Türkiye Kupası'nda Zonguldakspor'a atmıştır.

Türk Milli Takımındaki Kariyeri


25 Mart 1992'de Lüksemburg'u 3-2 yendiğimiz özel maçta ilk kez A Milli Futbol Takımı'nın formasını giyen Hakan Şükür, A Milli Futbol Takımı'nın 85 yıllık tarihinde en fazla gol atan futbolcusudur. A Milli Futbol Takımı formasıyla çıktığı 112 maçta toplam 51 gole imza atan Hakan Şükür, Avrupalı aktif futbolcular arasında da milli takım formasıyla en çok gol atan isimdir. 1987 yılından beri 112 defa A Milli, 25 defa Ümit Milli, 13 defa A Genç Milli, 6 defa B Genç Milli, 5 defa Olimpik Milli Takım formasını giyen Hakan Şükür, toplam 161 defa milli takım forması giyerek toplamda en çok milli olan futbolcudur. Hakan Şükür, U-16 Milli Takımı'nın 25 Ekim 1987'de Polonya ile 1-1 berabere kaldığı Avrupa Şampiyonası eleme maçında ilk kez milli olmuştur. O karşılaşmada ay yıldızlı ekibimizin tek golünü atan Hakan Şükür, milli takım formasıyla toplam 63 gole (Ümit Milli: 5 gol, A Genç: 1 gol, B Genç: 2 gol, Olimpik Milli: 4 gol, A Milli: 51 gol) imza atmıştır.

Dünya Kupalarındaki Kariyeri


Dünya Kupası 2002 grup eleme maçlarında atmış olduğu 6 gol ve 3 asistiyle Türkiye'nin 48 yıl aradan sonra Dünya Kupası'na katılmasında başrol oynayan Hakan Şükür'ün, Dünya Kupası Finalleri'nde Türkiye'nin Güney Kore ile yaptığı üçüncülük maçında, maçın başlama vuruşundan 10.8 saniye sonra attığı gol, Dünya Kupaları'nda atılan en erken gol olarak tarihe geçmiştir. Hakan Şükür'ün Dünya Kupası Finalleri'nde toplam 1 golü ve 2 asisti bulunuyor.

Özel Yaşamı

İki kez evlenen Hakan Şükür, ilk evliliğini Temmuz 1995'te İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencisi olan Esra Elbirlik ile yaptı. Ancak kısa süren bu evlilik dört ay sonra sona erdi. İkinci evliliğini 1999 yılında Beyda Sertbaş ile yapan Hakan Şükür'ün bu evlilikten 2000 yılında Zeynep Sude, 2002 yılında Buse ve 2006 yılında Burhan Hakan isminde üç çocuğu dünyaya geldi.


Ümit Karan(d. 1 Ekim 1976 Berlin, Almanya) Türk forvet mevki futbolcusudur. Şu anda Galatasaray'da futbol oynamaktadır.

İlk Yıllar


Kariyerine gençliğinde Berlin Kreuzberg Türkiyemspor'da ve Berlin takımı Hertha Zehlendorf gibi amatör takımlarda oynayarak başladı. Hertha Zehlendorf dan sonra Türkiyemspor Berlin'e transfer oldu. Bunu takiben Türkiye Süper Ligi'ne geçiş yaparak Gençlerbirliği'nde forvet olarak oynamaya başladı ve 2001 yılında takımının Türkiye Kupası'nı kazanmasına büyük katkı sağladı.

Galatasaray Yılları

2001 yılında ise Galatasaray'a transfer oldu ve yine takımının şampiyonluğa erişmesinde büyük rol oynadı. 2004-2005 sezonunun ikinci yarısında Galatasaray'ın antrenörü Gheorghe Hagi ile anlaşmazlıklar sonucu Borussia Mönchengladbach, Hannover 96 ve Arminia Bielefeld ile sözleşme için masaya oturdu. Ancak Ümit Karan Bundesliga takımlarının tekliflerini geri çevirerek son anda Büyükşehir Belediye Ankaraspor ile anlaştı. 2005 sezonunun sonuna kadar Ankaraspor için oynayan Ümit Karan kiralık sözleşmesinin sona ermesiyle tekrar Galatasaray'a döndü.2005-2006 sezonunda ise tekrar Galatasaray için oynamaya başlayan Ümit Karan, sezon içinde attığı 17 gol ile gol krallığına aday oldu. Ama geçirdiği sakatlık nedeniyle sezonu kapatarak gol krallığına da veda etmek zorunda kaldı.2006-2007 sezonunun başında takımdaki yerini geri aldı ve Turkcell Süper Ligi'ndeki 100. golünü 18 Eylül 2006 'da Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne karşı kaydetmiştir.2006-2007 sezonunda Galatasaray ile Şampiyonlar Ligi'nde sahaya 3 maçta kaptan olarak çıktı. İngiltere'de oynanan Liverpool-Galatasaray maçında attığı 2 golle dikkatleri üzerine çekti.Fakat takımını mağlubiyetten kurtaramadı.Halen Galatasaray'da oynamaktadır.2008-2009 sezonundan itibaren Hakan Şükür'den kaptanlığı devir almıştır.Galatasaray'ın müzmin yedeğidir.En İyi dönemlerinde bile kadroda yer bulmakta zorlanmıştır.Kendisinin Galatasaray taraftarının kalbinde ayrı bir yeri vardır.


Arda Turan (d. 30 Ocak 1987 İstanbul), Orta Saha (Oyun Kurucu, sol ve sağ kanat) mevkiinde forma giyen Türk futbolcu.

Kariyeri

* 15.000.000 € Euro [1]

Kulüp Kariyeri

2006-2007 sezonunda Erik Gerets’in kadrosunda kendine yer bulan Arda, her iki kanatta ve oyun kurucu pozisyonlarında görev alabiliyor.

Arda, 9 yaşında Bayrampaşa Altıntepsispor'da futbola başlamıştır. Burada top tekniği ve mücadeleci yapısıyla dikkat çekmiş ve 12 yaşında Fatih Terim'in beğenisi ile Galatasaray altyapısına transfer edilmiştir. PAF takımında aralıksız olarak dört yıl forma giydikten sonra Gheorghe Hagi'nin teknik direktörlüğü döneminde 2004-2005 sezonunda A takıma alınmıştır. Yeterli şansı bulamadığı bu dönemin ardından tecrübe kazanması için Vestel Manisaspor’a kiralık olarak verildi. Manisa’da geçirdiği yarım sezonda göz dolduran Arda, 2006-2007’de Galatasaray’a döndü. Erik Gerets’in ilk 11’ine girmeyi başardı ve Şampiyonlar Ligi performansıyla Avrupa’da da adını duyurdu (Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda FK Mlada Boleslav karşısında ilk maçta iki gol, bir asist kaydetmiştir).

2007-2008 sezonunda Karl-Heinz Feldkamp’ın da kadrosunda kendine yer bulan Arda, Kısa zamanda ilk 11'in değişmez isimlerinden oldu.

Arda Turan UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Bordeaux ve Liverpool karşısında çıktığı grup maçlarında UEFA tarafından maçın oyuncusu seçilmiştir.

4 Mayıs 2008 günü oynanan şampiyonlukta önemli Sivasspor maçında kariyerinin ilk hat-trick başarısını göstererek takımın sahadan 5-3 galip ayrılmasında önemli rol oynamıştır

* Kulüp Performansı

Not: 25 Kasım 2008 tarihinde güncellenmiştir.
Profesyonel Kariyeri Lig Kupa Avrupa Toplam
Sezon Kulüp Maçlar Goller Maçlar Goller Maçlar Goller Maçlar Goller
Türkiye Süper Lig Türkiye Kupası Avrupa Toplam
2004-2005 Galatasaray 0001

* Galatasaray Performansı

Not: 25 Kasım 2008 tarihinde güncellenmiştir.
Sezon Türkiye Süper Lig Türkiye Kupası Türkiye Süper Kupası Avrupa Toplam
Maçlar Goller Maçlar Goller Maçlar Goller Maçlar Goller Maçlar Goller
2004-2005 01 00 01 00 0- 0- 0- 0- 002 000
2006-2007 26 05 03 01 0- 0- 07 02 036 008
2007-2008 30 07 07 00 0- 0- 07 01 044 008
2008-2009 11 03 02 00 - - 05 00 018 003
Alt Toplam
68 15 13 01 00 00 19 03 100 19






Milli Takım Kariyeri

İlk kez çağrıldığı A millî Takımda, özel maçta Lüksemburg karşında forma giydi. Ayrıca ilk golünü 25 Mayıs 2007 de Uruguay'a kafayla atarak Türkiye 1-0 öne geçmiştir. 11 Haziran 2008 günü oynanan İsviçre - Türkiye maçında son dakikada galibiyet golünü atarak, UEFA tarafından maçın adamı seçilmiş ve dikkatleri üzerine çekmiştir.[4] Arda Turan, 15 Haziran 2008 tarihinde Türkiye - Çek Cumhuriyeti maçında takımının ilk golünü atarak galibiyette büyük pay sahibi olmuş ve Türkiye, EURO 2008'de Çeyrek Finale yükselmiştir.Yunus emre TANCANTürk Milli Futbol Takımı'nın EURO 2008'de Yarı finale yükselmesinde büyük pay sahibidir ama yarı final maçında ceza nedeniyle oynamamıştır.

* Milli Takım Performansı

Not: 13 Kasım 2008 tarihinde güncellenmiştir.
No. Tarih Milli Takım Maç Gol
1. 2002 Türkiye U-16 0100 0020
2. 2003-2004 Türkiye U-17 0310 0030
3. 2004-2005 Türkiye U-18 0100 0020
4. 2004-2006 Türkiye U-19 0180 0060
5. 2005 Türkiye U-20 0020 0000
6. 2005-2006 Türkiye U-21 0080 0050
7. 2006 Türkiye A Milli 0270 0050
TOPLAM
1060 0230

* A Milli Takım Golleri

Not: 25 Kasım 2008 tarihinde güncellenmiştir.

(Evsahibi olarak Türkiye baz alınmıştır)
No. Tarih Yer Rakip Gol Sayısı Skor Turnuva
1. 25 Mayıs 2008 Basel, İsviçre Uruguay 1 Gol 2-3 Özel Maç
2. 11 Haziran 2008 Basel, İsviçre İsviçre İsviçre 1 Gol 2-1 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası
3. 15 Haziran 2008 Basel, İsviçre Çek Cumhuriyeti 1 Gol 3-2 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası
4. 20 Haziran 2008 Viyana, Avusturya Hırvatistan 1 Gol 4-2 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası
5. 11 Ekim 2008 İstanbul, Türkiye Bosna-Hersek 1 Gol 2-1 2010 FIFA Dünya Kupası Elemeleri

Başarıları

* Takım

* UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası Üçüncülüğü
o 2008 Türkiye

* Türkiye Süper Lig Şampiyonlupu
o 2007-2008 Galatasaray S.K.

23 Kasım 2008 Pazar

Daniel Alves da Silva (d. 6 Mayıs 1983), Daniel Alves, Dani Alves, Brezilyalı futbolcu. FC Barcelona formasını giymektedir.

Daniel Alves tam anlamıyla tanrının futbola armağanıdır. Oynadığı muhteşem oyunla Cafu'nun veliahtı olarak gösterilmiştir.La Liga'nın başarılı takımlarından FC Barcelona'da forma giymektedir. Oynadığı pozisyon sağ bektir. Brezilya Millî Futbol Takımı teknik direktörü Dunga'nın vazgeçilmez oyuncularındadır. Sevilla FC takımı oyuncularından Luís Fabiano ve Frédéric Kanouté ile yakın arkadaşlıkları ile bilinir.

Alves yalnızca bir sağ bek değil, ayrıca gerektiği zamanlarda sağ kanatt olarak da görev yapmaktadır.Kritik dakikaların adamı olan Daniel Alves ceza sahası dışından vurduğu toplar ve duran toplar ile kalecilerin tam anlamıyla korkulu rüyası olmuştur.4 Mart 2008 tarihinde oynanan Sevilla FC - Fenerbahçe maçında duran toptan bir gol atmıştır.Fakat attığı gol takımı çeyrek final oynamasına yetmemişdir.

2006 yılında ve 2007'de kazanılann UEFA kupasının en büyük mimarıdır.Ayrıca Brezilya Millî Futbol Takımı ile 2007 yazında Copa América'yı kazanmıştır. 6 Haziran 2008'de 30 milyon euroluk bonservis bedeli karşılığında FC Barcelona'ya transfer olmuştur.[1]


Carles Puyol (d. 13 Nisan 1978) İspanyol savunma oyuncusu. Şu anda Barcelona FC takımının formasını giymektedir. İspanya Milli Futbol Takımı'nda da yer almaktadır.

Futbola Barcelona altyapısında başlayan Puyol, 1999 yılında A takıma çıktı. Burdaki başarılı performansıyla Puyol 2000'den itibaren hem FC Barcelona'nın hem de İspanya Milli Futbol Takımı'nın değişmez oyuncusu olmuştur. Puyol 1995 sezonundan beri giydiği FC Barcelona formasıyla çıktığı 271 maçta 4'de gol kaydetmiştir.

Rafael Márquez (d. 13 Şubat 1979, Zamora kasabası) Meksikalı futbolcu

Profesyonel futbol hayatına 1996'da CF Atlas'da başladı.1999'da Fransa'nın kaliteli takımlarından AS Monaco FC'ye transfer oldu. 4 yıl burada kalan Meksikalı stoper 2003'de İspanya'nın en büyük takımı olan FC Barcelona'ya geçti ve asıl ünü burada yaptı. Saçlarını uzatıp imajını değiştirdi. Meksika Milli Takımına çağrıldı. 1997'den beri milli formayı giyiyor. 2006 Dünya Kupasında boy göstererek ne kadar iyi olduğunu gösterdi. Meksikanın en pahalı futbolcusu olarak bilinir.[kaynak belirtilmeli]6 temmuz 2008 (pazar)günü dünya nın en iyi firikikçisi oldu. Yarışmada MESSİ ve RONALDİNHO hiç firikik atamadılar.


Víctor Valdés Arribas (d. 14 Ocak 1982,Katalonya, İspanya) İspanyol futbolcu futbola 12 yaşında 1993'de Barcelona'da başladı. İlk olarak forvet oynayan ve daha sonra kaleciliği seçen yıldız kaleci futbola ilk1997'de PAF takımında başladı. Harika kurtarışları,refleksleri ve geri pas gibi akıl almaz kurtarışlarıyla büyük beğeni toplayan genç kaleci 2003 yılında "Barcelona" takımının kaleci aramasıyla birlikte futbol hayatına profosenel klüpte başlamış oldu.Türk futbol kamuoyunda Rüştü Reçber'i kesen kaleci olarak bilinir.7 Kasım 2007 yılında 466 dakika gol yemeyerek rekor kırmış ve Barça tarihine adını yazdırmıştır.Önemli işler yapmasına rağmen yediği basit gollerle Barcelona takımının en zayıf halkalarından biridir.

Jerzy Dudek (d. 23 Mart 1973, Rybnik, Polonya) Polonyalı kaleci.

2006 Dünya Kupası'nda milli takım kadrosundan son anda çıkarılmıştır. Kariyeri boyunca gerçekleştirdiği penaltı kurtarışları ile ünlüdür.2005 de İstanbulda penaltılarda liverpool a şampiyonluğu getirmiştir. Dudek şu an Real Madrid takımında oynamaktadır.

Rutgerus Johannes Martinus van Nistelrooij (Ruud van Nistelrooy) (d. 1 Temmuz 1976 Oss), santrafor mevkiinde forma giyen Hollandalı futbolcu.

Kariyeri

Futbol Kariyeri

Ruud van Nistelrooy; Michael Laudrup, Jens Lehmann, Clarence Seedorf ve Claude Makelele'nin ardından Avrupa'nın altı büyük liginden üçünde şampiyonluğa ulaşan bir başka isim oldu. Nistelrooy daha önce Hollanda'da FC Den Bosch formasıyla iyi bir performans ortaya koyduktan sonra Heerenveen'e 2 milyon dolara transfer oldu.Heerenveen'deki başarısı PSV'nin dikkatini çekti ve Heerenveen'deki 1 sezonun ardından buraya 4 milyon pound karşılığında transfer oldu.2003 yılında ise Manchester United ile şampiyonluğu yakaladı.

Yıldızı PSV Eindhoven'da oynarken parlayan Ruud 19 milyon pounda Manchester United'a transfer oldu. Başarısını bu takımda da devam ettiren Ruud 2002-03 sezonunda FA Premier League gol kralı oldu. Hollanda Milli Futbol Takımı formasını da giyen Nistelrooy takımının 2006 FIFA Dünya Kupası kadrosunda da yer aldı. Şu anda da İspanya'nın Real Madrid takımında forma giymektedir. Ruud, van Basten'in görevde olduğu sürece milli takım formasını giymeyeceğini açıklamıştır. Ancak daha sonra van Basten'den özür dileyerek tekrar milli takım yolunu tutmuş ve Euro 2008'de Hollanda forması giymiştir.

2008-2009 sezonunu sakatlığı dolayısıyla kapatmıştır.

Kariyeri

* 1993–1997 [[FC Den Bosch 69 (17)
* 1997–1998 Heerenveen 31 (16)
* 1998–2001 PSV Eindhoven 67 (62)
* 2001–2006 Manchester United 219 (150)
* 2006-........ Real Madrid

Tam adı Jose Maria Gutiérrez Hernández. 31 Ekim 1976 tarihinde Madrid'de dünyaya gelmiştir.

1995-1996 sezonunda Jorge Valdano tarafından Real Madrid A takımına geçirilmiştir. Mevkisi ofansiv orta sahadır. Gole dönük oynar ve isabetli paslar vermesi en büyük özelliğidir. Özellikle sol ayağıyla yaptığı ortalar çok tehlikelidir. Hızlı hareket ettiği ve çevik olduğu için rakip takım tarafından genellikler faul ile durdurulur. Bu sayede Guti, Real Madrid'e kritik maçlarda önemli penaltılar kazandırmıştır.

2000-2001 sezonunda forvet oyuncusu olarak attığı gol sayısı olan 14'ün onun için çok önemli olduğunu söyleyen Guti, şimdi bu sayıyı forma numarası olarak kullanıyor.

Futbol dışında tenis ile de ilgilenen başarılı futbolcu, tam bir spor hastası. Fakat futbol dahil hiçbirşeyin, eşi ve çocuklarının önüne geçemeyeceğini söylüyor.

Guti dünyanın en şanssız oyuncularının başında gelmektedir.Real Madrid onun kadroda olduğu zamandan beri 3 kez Şampiyonlar Ligi finali oynamıştır.Ve Guti bu 3 finaldede forma giyememiştir.2'si sakatlık ve 1 tanesi ise kart cezası olduğundan dolayıdır.Zamana oda yenik düşmüştür artık 32 yaşında yaşlı denilebilecek bir futbolcu...

Marcelo Vieira da Silva Júnior 12 Mayıs 1988 yılında Brezilya'nın Rio de Janeiro'da doğmuştur.Real Madrid'de forma giymektedir.Takımın sol bek oyuncularından biridir. 12 numaralı formayı giyen Marcelo 2002'den 2004 yılına kadar Fluminense'de oynadı ve Real Madrid'in transfer oldu.Brezilya Millî Futbol Takımı'nda da forma giyen Marcelo'nun 1 tane de golü vardır.2008 Pekin olimpiyatlarında olimpik milli futbol takımında oynamıştır.Roberto Carlosun veliahtıdır.



Arjen Robben (Doğumu 23 Ocak 1984 Groningen doğumlu) 1.80cm boyunda Hollandalı futbolcu. Şu anda Real Madrid C.F'de oynamaktadır. Forvet oyuncusu ve kanat oyuncusu olarak görev yapmaktadır.Sürat makinesidir.Sol ayağını mükemmel kullanan bu oyuncu Chelsea'ye geldikten hemen sonra ayağı kırıldığı için bir süre futboldan uzak kalmıştır.Yaklaşık değeri 30.000.000€ dur. Hollanda'da iki kez yılın oyuncusu seçilen Robben, Hollanda Milli Futbol Takımı'nın en önemli oyuncuları içinde yer almaktadır.

Hollanda-Sırbistan Karadağ 2006 Dünya Kupası maçında attığı golle takımını galibiyete taşımıştır. Real Madrid e 36 milyon Euro ile transfer olarak senenin en pahalı 2. futbolcusu olmuştur.

Kariyeri

* 2000-2002 : FC Groningen
* 2002-2004 : PSV Eindhoven
* 2004-2007 : Chelsea F.C.
* 2007-2008 : Real Madrid
* 2008-2009 : Real Madrid

Dış Bağlantılar

* Arjen Robben FIFA bilgileri
* Real Madrid profile
* Arjen Robben Soccerbase.com - kariyer istatistikleri
* Goal.com profili
* ABCGoal.com - Arjen Robben



Wesley Sneijder (Vesliy Snayder)(d. 9 Haziran 1984) Hollanda. Futbol yaşamını Real Madrid 'de sürdürmektetir.

Başarılar

Kişisel

* 2004: Yılın Genç Futbolcusu Ajax Amsterdam
* 2007: Yılın Futbolcusu Ajax Amsterdam


Ajax Amsterdam ile

* Hollanda Futbol Ligi: 2004
* KNVB Kupası: 2006, 2007
* Johan Cruijff-schaal: 2002, 2005, 2006, 2007


Javier Pedro Saviola (d. 11 Aralık 1981, Buenos Aires) Arjantinli futbolcu. 2005'te FIFA tarafından yaşayan en iyi 125 futbolcudan biri olarak gösterilmiştir.

Barcelona [değiştir]

2001 yazında 19 yaşındaki Saviola rekor bir transfer ücreti karşılığı İspanya'nın FC Barcelona kulübüne transfer olmuştur. Louis Van Gaal yönetimindeki takımda geçirdiği ilk sezonda kaydettiği 17 gol dünya futbolunun yükselen yıldızı olarak tanınmasını sağlamıştır.Barcelona taraftarı ona tavşan lakabını takmıştır. Saviola, 2002-2003 sezonuna takımı ile birlikte kötü bir başlangıç yapmış ve ilk yarı boyunca yalnızca 2 gol bulabilmiştir. Barcelona'nın teknik direktörlüğüne Radomir Antic'in getirilmesinden sonra ikinci yarıda 11 gol atan Arjantinli oyuncu sezonu 13 golle tamamlamıştır. Takımın kötü gidişinin sürmesi nedeniyle 2003-2004 sezonunun başında Radomir Antic'in yerini Frank Rijkaard almıştır.

Rejkard dönemindeki ilk sezonda 14 gol bulmasına karşın Saviola'nın takımdaki yeri giderek sarsılmış ve sezon sonunda Fransız birinci ligi takımlarından AS Monaco'ya kiralık olarak gönderilmiştir. 2004 yazında Saviola'nın da yer aldığı Arjantin Milli Takımı olimpiyat şampiyonu olmuş, Saviola olimpiyat altın madalyası kazanmıştır.

Monaco ve Sevilla [değiştir]

2004-2005 sezonunu Monaco'da geçiren Saviola, Frank Rijkaard'ın planlarında yeri olmadığı gerekçesiyle 2005-2006 sezonunda bu kez İspanyol takımı Sevilla'ya kiralanmıştır. İyi bir sezon geçiren Sevilla'nın UEFA kupasını kazanmasıyla Saviola da ilk Avrupa derecesine kavuşmuştur.


Başarıları [değiştir]

* Arjantin Ligi Şampiyonluğu: 1999A, 2000C
* UEFA Kupası: 2005-06
* Arjantin Ligi Gol Krallığı: 1999A
* Güney Amerika Yılın Futbolcusu: 2000
* Olimpiyat Oyunları Altın Madalya: 2004
* FIFA U-20 Dünya Kupası: 2001
* FIFA U-20 Dünya Kupası Gol Krallığı: 2001
* FIFA U-20 Dünya Kupası En Değerli Oyuncu: 2001

Fernando Ruben Gago (d. 10 Nisan 1986, Ciudadela) Arjantinli Milli Futbolcu

Gago Boca Juniors alt yapısında küçük yaşta Futbola başlamıştır. 2004/2005 sezonunda profesyonel sözleşmeye imza atmış ve A Takım kadrosunu dahil olmuştur. ilk sezonunda 15, ikinci sezonunda 34 kez forma şansı bulmuş ve genç isim bu maçlarda gösterdiği performansla Boca'lı taraftarların gönlünde taht kurmuştur. Ayrıca takımın vazgeçilmez Futbolcusu haline gelmiştir. Gösterdiği bu başarılı performans Arjantin Milli Takımı Teknik Heyeti’nin de ilgisini çekmiştir. Arjantin 21 Yaş Altı Milli Takımı’nın değişilmezi haline gelen Gago ardından da Arjantin Milli Takımına seçilmiştir.

27 milyon $ karşılığı Real Madrid'e Transfer Olmuştur.



Mahamadou Diarra ( 18 Mayıs 1981, Bamako) Mali'li Futbolcu.

Diarra Juninho´nun yanında Lyon'da anahtar oyunculardan biri olmuştur. Birçok Avrupa kulüpleri Manchester United ve Real Madrid onu almak için çaba göstermiş. Lyon'daki muhteşem oyunundan dolayı onun bonservisini Michael Essien'in bonservisinden daha çok olarak belirlemişlerdir. Yine de yoğun görüşmelerden sonra Lyon, Real Madrid'le anlaşmış ve Diarra 2006/2007 sezonundan itibaren Real Madrid´de oynamaya başlamıştır. Bonservisi 26 Milyon €


Fabio Cannavaro (d. 13 Eylül 1973, Napoli) İtalyan savunma oyuncusu

İtalya'nın en kaliteli defans oyuncularından biri olan Cannavaro futbol hayatına Napoli'de başladı. Daha sonra Parma AC'ye transfer olan Cannavaro, burdaki başarılı performansıyla büyük takımların dikkatini çekti. Parma'dan Inter Milan'a oradan da Juventus'a transfer oldu. Şu anda kariyerine Real Madrid'te devam etmektedir.

Milli Takım'daki takım arkadaşı Alessandro Nesta ile Dünya'nın en iyi ikili savunma oyuncularından kabul edilir. Milli formayı 1998, 2002 ve 2006 Dünya Kupaları'nda ve 2000, 2004 Avrupa Şampiyonalarında aralıksız giyen Cannavaro milli formayla 90 maça çıkma başarısını göstermiştir. 2006 yılında gösterdiği performans ile UEFA tarafından yılın futbolcusu seçilmiştir.Ayrıca Fabio Cannavaro bu ödülü alan ilk defans oyuncusudur.

Konuyla ilgili diğer Wikimedia sayfaları :


Commons'da Fabio Cannavaro ile ilgili çoklu ortam dosyaları bulunmaktadır.


Sergio Ramos García (d. 30 Mart 1986, Sevilla) İspanyol Milli Futbolcu.Avrupa nın en iyi defans oyuncuları arasında gösterilir.En İyi Defans Oyuncuları Arasında Gösterilir.ispanyanın sevilla takımında profeyonel futbol kariyerine başlayan sergio ramos daha alt yapıdayken kurt hoca del bosquetarafından keşfedilerek real madrid;'e transfer edilmiştir.yaşayan efsane paolo maldini veliahtı olarak sergio ramos'u seçmiştir.


Képler Laveran Lima Ferreira (Pepe ) (d. 26 Şubat 1983 Maceió Brezilya) Brezilya asıllı Portekiz vatandaşı futbolcudur.

Brezilya'da doğmasına rağmen Portekiz vatandaşı olmuştur ve Portekiz Millî Futbol Takımı'ndada forma giymektedir. Şu anda kariyerine Real Madrid takımında devam etmektedir. Defans oynayan Pepe, eski Real Madrid'li Roberto Carlos'un 3 numaralı formasını almıştır. Takıma FC Porto takımından transfer olmuştur.

Daha önceden CS Marítimo takımında yıldızı parlayan Pepe FC Porto menajeri Képler Laveran Lima Ferreira'nın dikkatini çekmiştir.Ayrıca Portekiz-Türkiye mücadelesinde bütün savunmamızı çalıma getirip şık bir gol atmıştır.

Porto'ya transfer olma dedikodusuyla beraber Fenerbahçe'ye rakip olmasıda muhtemeldir.

Michl Salgadeo (d. 22 Ekim 1975) İspanyol futbolcu. Şu anda Real Madrid forması giymekte olan oyuncu İspanya Milli Futbol Takımı'nın 2006 FIFA Dünya Kupası kadrosunda yer almıştır. Defansın sağında görev yapan Salgado Real Madrid'den önce Celta Vigo ve Salamanca formalarını giymiştir

On birer kişiden oluşan iki takım arasında oynanan ve oyuncuların küre biçiminde şişirilmiş özel bir topu el ve kollarını kullanmadan rakip kaleye sokmasına dayanan spor dalıdır.


İlk zamanlardan bu yana, küre şeklinde yuvarlanan cisimler bir oyun ve spor aracı olarak insanoğlunun dikkatini çekmiştir. Futbol oyununun ilk defa nerede ve ne zaman oynandığı bilinmemektedir; fakat tarihi araştrmalara göre ayakla oynanan top oyunlarının Sümerler’e kadar ulaştığı bilinmektedir.

Mısır'da mezarlardaki duvar resimlerinde ayakla top oynayan insan figürlerine rastlanmıştır. Hatta bu zamandan kalma, 7.5 cm çapında deri veya ketenden yapılmış toplar 2500 yıl önceden günümüze kadar ulaşmıştır ve kimi müzelerde sergilenmektedir. Homeros da "Odiesa"da top oyunlarından bahseder.

M.Ö 2500 yıllarında da Çin'de yere dikilmiş iki mızrak arasından bir topu tekmelemek suretiyle geçirmeye çalışarak talim yapıldığı bilinmektedir

Orta Asya Türklerinin de kız ve erkeklerden kurulu karma takımlarla, topa elle dokunmadan, sadece ayak ve kafa ile vurularak rakip kaleden içeri atmaya çalışarak bir oyun oynadıklari kaynaklarda yer alıyor. İçlerinde Kaşgarlı Mahmut'un da bulundugu pek çok tarihçinin kitaplarında da Türklerin oynadığı "Tepük" isimli bir oyundan bahsedilir. Bu oyunun söylenen kuralları günümüz futbolununkilere oldukça benzer. Elle oynamak yasaktır, faullü hareketler tespit edilmiştir, top oyun alanının dışına çıkamaz.

Günümüz modern futbolunun temeli ise Romalı askerler arasında oynanan “harpastum” adlı oyundur. Futbolun Avrupa’daki tarihi ise büyük bir tartışma konusudur. Fransızlar, İngilizler ve İtalyanlar futbolun ilk defa kendi ülkelerinden diğer ülkelere yayıldığını iddia etmektedirler. Lakin futbol tarih boyunca hemen hemen bütün medeniyetlerde benzer biçimlerde boy göstermiş olsada bugünkü haline en yakin şeklini 17. yüzyılda İngiltere'de almıştır.

Daha sonraki gelişimi ise şöyle gösterilebilir:

1841 - Futbol topunun tam bir küre biçiminde olmasının kabulü

1800'lü yıllarda bir futbol topu


1848 - "Cambridge kuralları" adı altında futbol kuralları toplanmış ve bu kurallarla ilk futbol maçı Cambridge'de ögrenciler arasında ilk futbol maçının oynanması.

1855 - Bir İngiliz takımının ilk kez yurt dışına çıkarak futbol oynaması ve böylece Almanya'da futbolun temelini atması

1857 - İngiltere'de ilk futbol kulübü Sheffield Club'in kurulması.

1863 - İngiltere Futbol Federasyonu'nun ve böylece modern futbolun doğuşu

1870 - Portekiz'de oturan İngilizlerin burada futbolu yaymaya başlamaları.

1871 - "Kral Kupası" veya "İngiltere Federasyon Kupası" nın başlaması

1893 FA Kupası Final maçında kullanılan top
Wolves 1 Everton 0


1872 - "İngiltere-Iskoçya" : ilk milli maç.

1875 - Kalelere üst direk konulması ve topa kafayla vurulmasına izin verilmesi

1876 - Korner kuralının kabulü

1879 - Glasgow'dan Darwen'e para teklifiyle futbolcu getirilerek profesyonellik yolunun açılması.

1882 - Futbol kurallarında değişiklik yapmaya yetkili "International Board"un kurulması

1885 - Profesyonelliğin İngiltere'de resmen kabulü

1886 - Ofsayt kuralının kabulü

1889 - Danimarka ve Hollanda'da futbol federasyonlarının kurulması

1890 - Futbol maçlarında tam yetkinin hakemlere verilmesi

1891 - Penaltının kabulü

1893 - Amerika'da ilk futbol federasyonunun Arjantin'de kurulması

1895 - İngiltere'de bayanların ilk futbol maçını oynaması

1899 - Sürenin 90 dakika, ölçülerin 118.4 x 91.4 olarak belirlenmesi

1901 - Sheffield United - Tottenham Hotspur federasyon kupası finalini 110.802 kişinin izlemesi.

1902 - İngiltere dışında oynanan ilk milli maçta Avusturya'nın Macaristan'ı 5-0 yenişi.

1903 - Averajın kabulü

1904 - Belçika, Fransa, Danimarka, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre'nin FIFA'yı kurması

1906 - Kıtalar arasi ilk milli maçta Güney Afrika'nın Brezilya'yı Brezilya'da 5-0 yenişi.

1907 - Kendi sahasında bulunan bir futbolcunun ofsayt sayılmamasının kabulü

1908 - Londra Olimpiyat Oyunları'nda futbolun ilk kez olimpiyat oyunlarında yer alması.


Futbolun Türkiye'ye Gelişi

Modern futbolun İngiltere'den çıkarak yayılması sırasında Osmanlı İmparatorluğunun belli başlı ticaret limanlarındaki kentlere yerleşen İngilizler futbolu ülkemize sokan kişiler olmuşlardır. İstanbul, İzmir, Selanik futbolun oynandığı ilk 3 şehir olmuştur. Buralarda İngilizler futbol oynarken Rumlar da onlara katılmışlar ve hem futbol oynayanlar hem de takımlar önemli sayıda artmıştır. Osmanlı topraklarında ilk futbol maçının 1875'te Selanik'te oynandığı bilinmektedir. 1877 yılında ise İzmir'in Bornova çayırlarında futbol maçları yapılmıştır. Ancak, bu sıralarda Müslüman gençlerin futbol oynamaları hoş karşılanmayacağı için. Türklerin futbol oynamaları için biraz daha süre geçmesi gerekmiştir. İzmir'de ilk futbol kulübü 1984 yılında İngilizler tarafından kurulmuş ve adı "Football Club Smyrna" olmuştur. İstanbul'da futbol oynanmaya başlanması ise ancak 1895 yılında Kadıköy ve Moda'da olmuştur. İzmir'den İstanbul'a göçen İngilizler burada futbol oynamışlardır. Buradaki Rumlarda futbola merak sarmışlardır ve futbol İstanbul'da çok büyük bir hızla yayılmıştır

19 Kasım 2008 Çarşamba


Robinho takma adlı Robson de Souza 25 Ocak 1984'te São Vicente, São Paulo'da doğdu. Şu anda Manchester City ve Brezilya Milli Futbol Takımı adına top koşturmaktadır.

Müthiş bilek hareketleri ve tekniğiyle Dünya'nın en gözde futbolcularındandır

Biyografi [değiştir]Robinho Parque Bitaru'da doğdu ve futbol oynamaya burada başladı. Henüz 6 yaşındayken, yerel futbol akademisi Beira-Mar'la sözleşme imzaladı; ilk sezonunda takımı şampiyon oldu.1993 yılında, sadece 9 yaşındayken, Robinho Portuários futsal takımı adına 73 gol kaydetmişti. Daha sonra Pelé'nin de kendisini izleyeceği Santos'un genç takımına kaydoldu.


Kulüp Kariyeri [değiştir]
Santos [değiştir]2002 yılında, Robinho 18 yaşındayken, ilk profesyonel sözleşmesini Santos Futebol Clube takımıyla imzaladı. İlk sezonunda Santos şampiyon olurken, Robinho'da 24 maç oynayıp 9 gol atıyordu. Santos kulübüyle en iyi sezonu, Libertadores Kupası'nda finale çıkıp, finalde Boca Juniors'a yenildikleri sezondu.

2004 yazında, oynadığı futbol ve formuyla bir çok Avrupa kulübünün peşinde olduğu bir futbolcuydu. Fakat Robinho, Santos bütün teklifleri reddettiği için takımında kalmak zorunda kalmıştı. 2004-2005 sezonunda Robinho'nun formu, annesinin 6 Kasım'da evinden kaçırılmasıyla kötü etkilendi. Fakat annesi hiç bir zarar görmeden fidye karşılığında altı hafta sonra serbest bırakıldı.Bu süre içinde sekiz maçta sadece 1 gol atabilmişti fakat bu onun değerinin yükselmeyeceği anlamına gelmiyordu. Sonunda 2005 Haziran'ında İspanyol devi Real Madrid ile sözleşme imzaladı.


Real Madrid [değiştir]Robinho La Liga'daki ilk maçını 28 Ağustos 2005 tarihinde Real Madrid'in Cadiz CF'yi 2-1 yendiği maçla yaptı.O maçın da sadece 27 dakik da oynadağı futbol ile Dünya yıldızı oldu.İlk sezonunda ligde 37 maçta 15 gol attı.

2006-2007 sezonunda, yeni teknik direktörü Fabio Capello'yla ters düşen Robinho, ilk bir kaç ayını yedek kulübesinde geçirdi. Robinho kendini ancak kış bittikten sonra ilk onbirde görebildi.

Robinho, FIFA'dan izin alarak Brezilya'nın Copa America kampına katılmayarak, takımının RCD Mallorca karşısındaki sezon finaline kaldı. 2007-2008 sezonunda 2. yarıda kendine geldi ve herkezin gözünü doldurdu. 14 gol ve 11 asistle oynadı.


Manchester City [değiştir]2008-2009 yılında Chelsea ile anlaşmaya varmıştı ama son anda müthiş bir para teklifiyle Manchester City 2e transfer oldu.İlk maçında Chelsea ye 1 gol attı.

Milli Takım [değiştir]
Robinho İsviçre'ye karşı2002 CONCACAF Gold Cup'taki Brezilya'nın Meksika'ya 1-0 kaybettiği maç Robinho için milli takım kariyerinin başlangıcı demekti. FIFA 2006'nda Brezilya'nın yaptığı beş maçın dördünde oynadı fakat gol atamadı. Fakat 2007 Copa America'da Robinho takımının grup maçlarında attığı biri penaltıdan dört golün tamamına imzasını attı. Kupadaki son iki golünü de çeyrek finalde Şili'yi 6-1 yendikleri maçta attı. Brezilya daha sonra kupayı kazandı; Robinho ise hem Altın Ayakkabı ödülünü hem de turnuvanın en iyi oyuncusu ödülünü aldı. Robinho Lúcio ve Gilberto Silva'nın yokluğunda Cezayir'e karşı oynanan maçta ilk kez kaptan olarak sahaya çıktı.


Ricardo Izecson dos Santos Leite (bilinen adıyla Kaká) (d. 22 Nisan 1983, Brasília, Brezilya) Brezilyalı millî futbolcu.

Kaká, Simone Cristina dos Santos Leite ve Bosco Izecson Pereira Leite çiftinden dünyaya gelmiştir. Rodrigo Digão adında bir erkek kardeşi de mevcuttur.[1] Ailesi onu São Paulo'ya 7-8 yaşlarında vermiştir ve 18 yaşına kadar São Paulo FC'nin alt yapısında yetişmiştir.[2]

Birçok kişi de merak uyandıran Kaká ismi ise küçük kardeşinin küçüklüğünde gerçek ismi olan Ricardo'yu söyleyememesinden dolayı Portekizce'de Ricardo anlamına gelen Caca kelimesini kullanmasından gelmektedir

Kulüp Kariyeri [değiştir]Brezilya'nın Sao Paulo takımında yıldızı parlayan Kaká, 2003 yılında 8.5 milyon € karşılığında Tekirdagspor'a transfer olmuştur. Şu anda milan'da oynamaktadır. Forvetin arkasında merkez orta sahada, ofansif orta saha oyuncusudur. Tekirdagspor'da 22 numaralı formayı giymektedir.

Kaká, birçok futbol eleştirmeni tarafından dünyanın en ünlü futbolcularından biri olarak kabul edilmektedir. Kaká, 2007 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde gol kralı olma başarısını göstermiştir. 30 Ağustos 2007 tarihinde yapılan Şampiyonlar Ligi kura çekimlerinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen en iyi oyuncular listesinde en iyi forvet oyuncusu adayı olmuştur ve seçilmiştir. 2007'de Ballon d'Or ödülünü almıştır.[4] Ayrıca ve Time dergisi tarafından da aynı yıl, yılın en iyi futbolcusu olarak da ödül almıştır.[5]

5 Ekim 2007 tarihinde FIFA tarafından Dünya'da 2007 yılının en iyi futbolcusu seçilmiş ve yılın takımına girmiştir.[6]

Millî Takım Kariyeri [değiştir]Millî takımda ilk formayı Ocak 2002'de Bolivya Millî Futbol Takımı karşısında giymiştir ve bu maçın sadece son 25 dakikasında oyunda kalmıştır.[7] Brezilya millî takımının 2002 FIFA Dünya Kupası kadrosunda da yer bulan Kaká, sadece Kosta Rika maçında 19 dakika oyunda kalabilmiştir. 2003'te CONCACAF Gold Kupası'nda sahaya Luiz Felipe Scolari tarafından kaptan olarak çıkarılmıştır. 29 Haziran 2005'te FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda takımının Arjantin'i finalde 4–1'le yendiği maçta, kaleye uzaktan çektiği sert şutun kalecinin ellerinin üstünden geçerek kaleye girmesiyle kariyerinin en önemli gollerinden birini atmıştır. Kaká 2006 FIFA Dünya Kupası'nda da Brezilya Millî Futbol Takımı'nın en iyi oyuncularından biri olmuştur. Kaká şu ana kadar Brezilya millî takımıyla çıktığı 59 maçta 22 gol kaydetmiştir